Mâna Sfântului Ioan Rusul, pentru prima oară în România la Mănăstirea Pantocrator
- Bianca Ion
- 17 mai 2024, 17:04
Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul se află pentru prima oară în România la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman. Moaștele vor poposi în țara noastră în perioada 17 – 21 mai 2024 și au fost aduse de la mănăstirea athonită „Sfântul Pantelimon” (Rusikon).
Mâna Sfântului Ioan Rusul, pentru prima oară în România la Mănăstirea Pantocrator
Moaștele au părăsit pentru prima dată Grecia, iar pelerinajul începe în România astăzi, Mănăstirea Pantocrator. Mănăstirea este situată pe Șoseaua Videle nr. 76, în comuna Drăgănești Vlașca, județul Teleorman. Biserica mare a așezământului monahal este ocrotită de Sfântul Ioan Teologul, iar altarul de vară are hramul „Schimbarea la Față”.
Programul de la Mănăstirea Pantocrator pentru pelerinajul din aceste zile
Evenimentul este prilejuit de hramul mănăstirii, care este ocrotită de Sfânta Mironosiță, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. Acest hram este sărbătorit în fiecare an în a treia duminică după Paști.
Site-ul basilica.ro a anunțat și programul liturgic al acestor zile desfășurate la Mânăstirea Pantocrator
Vineri, 17 mai
Ora 09:00 Primirea raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul și așezarea ei spre închinare într-un baldachin special amenajat; Ora 21:00 Priveghere de toată noaptea în biserica mare a mănăstirii: Taina Sfântului Maslu, Paraclisul Sfântului Ioan Rusul și Sfânta Liturghie.
Sâmbăt, 18 mai
Ora 09:00 Acatistul Sfântului Ioan Rusul și Sfânta Liturghie oficiate la altarul de vară al mănăstirii; Ora 17:00 Vecernia și Litia.
Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, 19 mai
Ora 8:30 Acatistul Sfintei Maria Magdalena; Ora 9:15 Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei la altarul de vară; Ora 18:00 Vecernia.
Luni, 20 mai
Ora 08:30 Acatistul Sfintei Maria Magdalena și Sfânta Liturghie; Ora 18:00 Vecernia și Litia.
Marți, 21 mai
Ora 08:30 Acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfânta Liturghie; Ora 16:00 Plecarea Sfintelor Moaște.
Mănăstirea Pantocrator, loc special pentru credincioși
Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca adăpostește o părticică din moaștele Sfintei Maria Magdalena. Lăcașul a fost construit în 2012, pe locul unui fost spital abandonat.
Pe drumul care leagă Bucureștiul de Alexandria, în localitatea Drăgănești Vlașca, a apărut în ultimii ani cea mai nouă mănăstire din Teleorman. Lăcașul poartă un nume vechi de origine grecească, „Pantocrator” (Atotțiitorul), și este dedicat Sfintei Maria Magdalena. În urmă cu patru ani acolo se aflau ruinele unui fost spital, construit în timpul Primului Război Mondial, transformat ulterior în spital comunal și abandonat timp de decenii.
Ridicarea micii biserici, a chiliilor și a altarului de vară, vizitate astăzi de mii de credincioși, nu ar fi fost posibilă fără inițiativa a doi tineri credincioși: Protos. Sebastian Serdaru și Arhid. Serafim Baciu. Decizia de a construi mănăstirea a coincis cu momentul în care cei doi tineri, având studii în Teologie, au hotărât să renunțe la cele lumești și să adopte traiul monahal, dedicându-și în totalitate viața lui Dumnezeu.
Numele de Pantocrator nu a fost ales la întâmplare. Pantocrator înseamnă Atotțiitorul și este un nume atribuit lui Hristos în Apocalipsa. Este un nume pe care Hristos îl poartă în special după Înălțarea la ceruri.