19 persoane, duse la spital cu simptome de otrăvire, la Chișinău

19 persoane, duse la spital cu simptome de otrăvire, la Chișinăusursa: Arhiva EVZ

19 persoane au fost duse la spital cu simptome de otrăvire, după ce au mâncat într-un restaurant din capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Toxiinfecție printre clienții unui restaurant din Chișinău

Pentru cei 19 clienți ai localului a fost solicitată intervenția echipelor medicale de urgență. Oamenii, cu vârste între 8 și 48 de ani, s-au simțit rău după ce au mâncat.

Simptomele erau de otrăvire sau toxiinfecție alimentară: slăbiciune generală, grețuri, vărsături, diaree, frisoane, dureri abdominale și temperatură mare, de 38-40 de grade.

După intervenția echipajelor medicale de urgență, opt dintre persoanele care au mâncat la restaurantul din Chișinău au fost internate, potrivit unui anunț făcut de Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP).

Ceilalți 11 dintre clienții restaurantului beneficiază de îngrijiri medicale la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

Focar de salmonella la restaurantul din Chișinău

Potrivit primelor date rezultate din ancheta experților de la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), care au prelevat mostre de la vizitatori și de la lucrătorii restaurantului, este vorba despre o toxiinfecție cu salmonella.

Salmoneloza este o infecție bacteriană frecventă la oameni și animale. Infecția cu salmonella care afectează tractul intestinal.

Cel mai adesea, oamenii se infectează cu salmonella prin consumul de carne și ouă contaminate și insuficient gătite (preparate termic). Dar alimentele pot fi contaminate și indirect, de exemplu dacă sunt gătite sau manipulate de persoane infectate, la rândul lor, cu salmonella.

Deocamdată, starea oamenilor îmbolnăviți după ce au mâncat la restaurantul din Chișinău este stabilă, iar viața lor nu este în pericol.

Sfaturi pentru evitarea infectării cu salmonella

Totuși, Agenția Națională de Sănătate Publică a oferit o serie de reguli, pentru a preveni infectarea sau extinderea focarelor de salmonella:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după orice vizită la toaletă, precum și înainte de a mânca;
  • Separarea alimentelor crude de cele preparate, în frigider;
  • Prepararea termică a alimentelor;
  • Păstrarea mâncării preparate în frigider, nu la temperatura camerei;
  • Folosirea de apă curată pentru gătit.