Modalitatea prin care tot mai mulți români își achiziționează apartamente mai ieftine

Modalitatea prin care tot mai mulți români își achiziționează apartamente mai ieftineSursa Foto: Arhiva EVZ

Cererea pentru apartamente noi continuă să crească. Astfel, negocierea cu dezvoltatorii și proprietarii devine tot mai dificilă. Experții avertizează că prețurile locuințelor ar putea să înregistreze o creștere semnificativă până la sfârșitul acestui an. Cei care vor să încheie o astfel de tranzacție trebuie să țină cont de câteva aspecte, spun dezvoltatorii.

Cererea pentru apartamente noi, în continuă creștere

Românii care sunt căutarea de apartamente noi, opțiunile devin din ce în ce mai limitate. În București, marja de negociere s-a redus de trei ori în ultimii doi ani, iar situația nu este diferită nici în marile orașe din țară. În Brașov sau Cluj-Napoca, proprietarii sunt chiar mai puțin dispuși să negocieze prețurile actuale.

Piața imobiliară, apartamente, București

Apartamente. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Totuși, cei care nu vor să plătească prețul între pentru o locuință nouă există o variantă la îndemână.

Reducere de până la 15%

Pentru a avea rezultatele așteptate în urma negocierii prețului pentru un apartament, doritorii trebuie să aibă pregătit un buget personal, dincolo de eventuala finanțare din partea băncii. Astfel, pornind de la acest buget, cumpărătorul are posibilitatea de a propune mai multe oferte pentru dezvoltator.

Totodată, specialiștii le recomandă celor care pornesc în căutarea de apartamente noi să studieze bine piața înainte de acest pas. Astfel, aceștia vor putea aproxima valoarea reală a proprietății. Un al treilea pas ar fi ca viitorul cumpărător să aibă posibilitatea de a achita un procent de 15% încă din faza de proiect.

„15% este un procent maxim pe care îl putem obţine în situaţia în care plătim integral în faza de proiect, pentru că ajutăm proiectul. Dacă achiziţionăm prin credit ipotecar, nu putem vorbi de acest tip de discount, pentru că depindem de intabulare. În faza de maturizare, produsele sunt gata şi nu au competiţie, pentru că s-a construit mult mai puţin decât în anii precedenţi”, a spus Tom Filipovici, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, conform Observatornews.ro.

apartamente

Apartamente

Mai puține apartamente noi

Cu toate că cererea crește, piața imobiliară va continua să se confrunte în 2024 cu o constrângere legată de preţurile mari ale locuințelor şi de ratele mari ale dobânzilor. De altfel, creșterile de preț pentru materialele de construcție reprezintă un alt aspect care accentuează situația. Astfel, cumpărătorii s-ar putea lovi și în acest an de numărul redus de proprietăți din care pot alege.