Boala din China care se răspândește cu rapiditate. E rezistentă și la antibiotice

Boala din China care se răspândește cu rapiditate. E rezistentă și la antibioticeSursa foto: Dreamstime.com

China, recunoscută ca punct de pornire al pandemiei de Covid, este acum suspectată că ar putea contribui la extinderea globală pentru boala numită supergonoreea.

Conform unui raport recent al CDC, până la 98% din mostrele de bacterii prelevate de la pacienți cu infecții cu transmitere sexuală (ITS) în 13 provincii din China au prezentat capacitatea de a rezista antibioticelor de primă linie.

Boala ce afectează tot mai multe persoane

Deși gonoreea a reușit să evite tratamentele medicamentoase cu succes de-a lungul anilor, principalul motiv de îngrijorare pentru cercetători este faptul că în China se înregistrează rate ale unei tulpini rezistente la unul dintre ultimele antibiotice eficiente, de până la 40 de ori mai mari decât cele raportate în SUA, Marea Britanie și Canada.

Bacteria responsabilă de gonoree a demonstrat o capacitate remarcabilă de a evita efectele antibioticelor, ceea ce a condus la rămânerea ceftriaxonei ca singur tratament recomandat.

În 2022, cercetătorii care colaborau cu CDC în China au prelevat peste 2.800 de mostre de bacterii de la pacienți care aveau boala.

Antibiotic, pastile

Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 97% din aceste mostre au prezentat rezistență la ciprofloxacina, denumită popular Cipro, în timp ce 78% au rezistat tratamentului cu penicilină, un alt antibiotic des utilizat.

În jur de 17% dintre mostre au fost rezistente la azitromicină și cefiximă, în timp ce opt procente au fost imune la tratamentul standard actual, ceftriaxona.

Cercetătorii, în alertă

Cercetătorii au declarat: „Aceste constatări subliniază necesitatea urgentă a unei abordări cuprinzătoare pentru abordarea N. gonorrhoeae rezistente la antibiotice în China, inclusiv identificarea factorilor care contribuie la această rată mare de rezistență”.

În 2016, China a devenit a doua țară care a raportat un caz de gonoree rezistentă la ceftriaxonă, după ce Japonia a identificat boala în 2009.

Virus China

Sursa foto: Dreamstime.com

Odată cu creșterea ratelor de rezistență la antibiotice, întotdeauna vor fi necesare medicamente noi pentru a combate infecțiile.

Boala se transmite prin contact sexual, dar și de la mamă la bebeluș în timpul nașterii, potrivit Daily Mail.