TikTok, amendată în Italia pentru eșecul în controlul conținutului dăunător minorilor

TikTok, amendată în Italia pentru eșecul în controlul conținutului dăunător minorilorTik Tok. Sursa foto: Arhiva EVZ

TikTok a primit o amendă de zece milioane de euro din partea Autorității de concurență din Italia (AGCM) pentru neglijarea în controlul răspândirii conținutului care amenință siguranța minorilor și a altor persoane vulnerabile.

AGCM a transmis joi că aplicația deținută de ByteDance din China, nu a abordat adecvat vulnerabilitățile specifice ale adolescenților care utilizează platforma, cum ar fi tendința de a imita comportamentele de grup.

Italia aplică o amendă TikTok pentru nerespectarea regulilor privind conținutul sigur

Investigația asupra practicilor de moderare a conținutului TikTok a fost anunțată de Agenția în martie anul trecut. Într-o declarație datată joi, instituția a comunicat că platforma de partajare video „nu a luat măsuri adecvate pentru a evita răspândirea conținutului (dăunător)”. A adăugat că algoritmii săi fac ca un astfel de conținut să poată fi „repropus în mod sistematic utilizatorilor”.

Unul dintre exemplele de conținut dăunător menționat de AGCM este trendul cunoscut sub numele de „cicatricea franceză”. Trendul a determinat mulți utilizatori TikTok să-și ciupească obrajii și să-i învinețească.

Așa-numitul conținut „cicatrice franceză” a avut în medie doar 100 de căutări zilnice în Italia, înainte de anunțul AGCM de anul trecut. În urmă cu mult timp am limitat vizibilitatea acestui conținut la (sub 18 ani)”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei ce deține aplicația.

TikTok

Sursa foto: Dreamstime.com

Aplicația, amenzi de sute de milioane de euro

În septembrie, Comisia irlandeză pentru protecția datelor, responsabilă cu supravegherea activităților TikTok în Uniunea Europeană, a impus platformei o amendă de 345 de milioane de euro.

Argumentul a fost că TikTok nu a reușit să protejeze copiii.

Autoritatea de reglementare a constatat că profilurile nou create ale copiilor erau setate implicit ca fiind publice, permițând astfel oricui de pe internet să le vizualizeze.

Luna trecută, Uniunea Europeană a demarat o investigație oficială cu privire la platformă pentru a evalua dacă ia suficiente măsuri pentru a proteja minorii.

TikTok

Sursa foto: Unsplash

Autoritățile au declarat că instrumentele folosite de TikTok pentru verificarea vârstei, concepute pentru a împiedica copiii să acceseze conținut inadecvat, ar putea să nu fie suficient de rezonabile, proporționale și eficiente.

De altfel, miercuri, Camera Reprezentanților SUA a aprobat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea platformei în țară.

TikTok, o amenințare la securitatea națională a SUA

Legislatorii americani care sprijină proiectul de lege au argumentat că TikTok constituie o amenințare la securitatea națională. Și asta deoarece există riscul ca guvernul chinez să oblige ByteDance să furnizeze date despre utilizatorii aplicației din Statele Unite.

Wang Wenbin, un reprezentant al Ministerului de Externe al Chinei, a caracterizat posibila interdicție a platformei în SUA ca fiind un „act de agresiune”, potrivit CNN.