Cine e femeia care a fost vândută de Ceaușescu ca o sclavă. Detalii șocante dintr-o viață de film
- Emma Cristescu
- 20 februarie 2024, 15:31
Femeia care a fost „vândută” de Nicolae Ceaușescu pe 10.000 de dolari, în Venezuela, una dintre cele mai periculoase țări, a povestit ce a pățit în tinerețe, dar și cum s-a schimbat viața ei de atunci.
Elisabeta Margareta Grosz este femeia care a fost „vândută” de Nicolae Ceaușescu pe 10.000 de dolari, în Venezuela. Aceasta a absolvit cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu, din București, în anul 1969, iar atunci viața ei s-a schimbat.
„Soțul meu (nr. inginerul Lungu) a plecat la un congres de informatică în Helsinki. Și-a prelungit șezutul în Finlanda, cum îmi place mie să spun. De acolo, a fugit în Suedia, unde avea un prieten căsătorit cu o suedeză. A cerut azi politic pentru șase luni, după care s-a dus direct în Venezuela. La Caracas, avea doi unchi, frații mamei, familia Pria”, declara aceasta pentru Libertatea, în anul 2019.
A fost vândută de Nicolae Ceaușescu ca o sclavă
Femeia a mai povestit că Nicu Ceaușescu a vândut-o ca la târgul de sclavi. Elisabeta a declarat că soțul ei a fost nevoit să se împrumute în trei locuri pentru a o salva.
„Au venit cei de la Cadre, de la institutul care l-a trimis în delegație pe soțul meu, și m-au luat la întrebări. Mai apoi, după negocieri, s-a stabilit că voi fi lăsată să plec în schimbul unei sume modice. Soțul m-a cumpărat de la Ceaușescu cu 10.000$. Cum vindea evrei, cu 5.000-10.000$ bucata, tot așa, Ceaușescu vindea români! Banii pe mine s-au plătit la o bancă din Viena, Austria. Ca să adune suma asta, soțul s-a împrumutat în trei locuri: de la unchi, de la un grec și de la patronul fabricii unde lucra”, a spus Elisabeta.
Nu s-ar mai întoarce în România
În ciuda faptului că a ajuns în cea mai periculoasă țară din lume, Elisabeta Margareta Grosz nu a vrut să se întoarcă niciodată în România. Ea a declarat că se bucură că a scăpat de comunism. Cu toate astea, femeia a recunoscut că în Venezuela situația este îngrozitoare.
„Am fugit de comunismul din România și uite ce trăiesc acum. Așa e roata vieții. Acum, e buleală aici! E rău! Lumea nu are ce să mănânce. E adevărat ce vedeți la televizor. Nu ies din casă fără mașină. Nici până la colț nu mă duc pe jos, de teamă! Am un Mitsubishi.Nu port bijuterii, nici măcar ceasul la mână nu mi-l pun. Nu vorbesc la telefon când sunt la semafor, deși aici nu este interzis, iar toate mașinile au geamuri fumurii. Oricând îți poate ciocăni cineva în geam, ca să-ți fure telefonul sau altceva. Când merg la supermarket, sunt paznici care păzesc mașinile. Plătesc cu cardul la magazin, nu merg cu bani cash”, a spus Elisabeta pentru Libertatea.
Cum a vândut Nicolae Ceaușescu românii
Regimul Ceaușescu a permis, sub diverse pretexte, plecarea unui număr limitat de cetățeni, în schimbul unor sume semnificative de bani. Această practică, neoficială și adesea ascunsă, implica plata unor sume de bani către statul român, sume care erau considerate „compensări” pentru investiția statului în educația și formarea profesională a persoanei care dorea să emigreze. Prețul libertății varia semnificativ, în funcție de profesie, educație și alte criterii stabilite arbitrar de autorități.
Dintr-o cercetare derulată de o tânără istorică de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Luciana Jinga, reiese că Ceaușescu a vândut mulți orfani din România unor familii din Occident, în special în Franța. Un copil costa 3.000 – 3.500 de dolari, iar la această sumă se adăuga șpaga pe care părinții adoptivi trebuiau s-o plătească.