Atacul cibernetic asupra spitalelor. Unitățile în care mai sunt probleme
- Emma Cristescu
- 13 februarie 2024, 22:27
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că se vor lua măsuri după atacul cibernetic care a afectat spitalele din România. El a recunoscut că nu toate unitățile medicale și-au reluat activitatea.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că o parte din spitale și-au reluat activitatea după atacul cibernetic și că Bitdefender a oferit o soluţie informatică de protecţie pentru toate unitățile medicale din România, gratuită, pentru cel puţin un an de zile.
Alexandru Rafila, despre atacul cibernetic din spitale
Rafila a mai spus că autoritățile vor lucra pentru creionarea unei legislaţii clare şi a unor norme clare în ceea ce priveşte protecţia datelor medicale.
„O veste bună, Bitdefender a oferit o soluţie informatică de protecţie pentru toate spitalele din România, - gratuită, pentru cel puţin un an de zile”, a anunţat ministrul Rafila.
El a menţionat că vor lucra cu DNSC şi cu alte instituţii pentru creionarea unei legislaţii clare şi a unor norme clare în ceea ce priveşte protecţia datelor medicale. „Ne aflăm într-un prim proces de informatizare a sistemului de sănătate, care nu înseamnă doar spitale ci şi minister, direcţiile de sănătate publică şi trebuie integrate toate aceste sisteme”, a mai arătat ministrul.
Atac cibernetic în 18 spitale
Luni, 18 spitale au fost atacate cibernetic. Printre acestea se află Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni din București, , „Sfântul Luca”, „Carol Davila” și „Bagdasar Arseni”, „Sfântul Stelian”, „Coltea”, „Theodor Burghele”, „Filantropia”, toate din București. Unitățile medicale au închiriat un sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat.
Cum au fost consultați pacienții
Spitalele au făcut înregistrarea serviciilor medicale „pe hârtie”, pentru ca pacienții să poată fi consultanți.
„Deci este un sistem informatic care se ocupă de administrarea datelor mai multor spitale din România, legat de evidența bolnavilor, de stocuri din magazii, practic, tot ce funcționează în spital. Este o informație venită de la sistemul Hipocrate, de la administratorii sistemului că serverele lor ar fi fost atacate, drept pentru care noi am întrerupt comunicarea și funcționăm doar offline, dar funcționăm în continuare”, a declarat purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”, doctor Florin Bica.