Alertă medicală mondială. Una dintre cele mai cumplite boli a repărut

Alertă medicală mondială. Una dintre cele mai cumplite boli a repărut Sursă foto: Pixabay

Medicii din statul Oregon sunt în alertă. Deși au crezut că este „istorie”, ciuma a revenit și trebuie să găsească tratamentul potrivit. Primele date arată că boala a fost transmisă de un purice.

Primul caz de ciumă din ultimii opt ani a fost înregistrat în statul american Oregon. Este vorba despre un locuitor dintr-o zonă rurală. Medicii i-au administrat antibiotice și răspunde bine la tratament. Primele date ale anchetei epidemiologice arată că boala a provenit de la un  purice infectat. Inițial, acesta a transmis ciuma pisicii.

Primul caz de ciumă din ultimii opt ani. Medicii sunt în alertă

Ultimul caz  de ciumă din Oregon a fost 2015, transmite Sky News. Victima a fost t un adolescent despre care se crede că a fost mușcat de un purice în timpul unei partide de vânătoare.

Ciuma este cauzată de  o bacterie transmisă de la rozătoare la om prin mușcătura de purice. Această boală ste  întâlnită în zonele și este extrem  contagioasă.  Se transmite cu  cu ușurință în special în condiții de igienă precară. Infecția cauzată de Yersinia pestis poate fi fatală în cazul în care nu se instituie tratament prompt cu antibiotice. Conform sursei citate, cele mai  des întâlnite formele de boală se manifestă prin  adenopatii inghinale, axilare și laterocervicale.

Ciuma, boala care a nu a fost eradicată. Care sunt simptomele

Ciuma se tratează cu antibiotice de la primee semne. Sursă foto: Pixabay

Ciuma se tratează cu antibiotice de la primee semne. Sursă foto: Pixabay

Oamenii infectați cu acestă bacterie dezvoltă simptome asemănatoare cu cele ale gripei după o perioadă de incubație de 3-7 zile. Principalele simptome  sunt:

  • apariția bruscă a febrei, frison, durere de cap și a corpului, slăbiciune, greață și vomă,
  • cefalee (dureri de cap)
  • mialgie (dureri musculare)
  • slăbiciune musculară
  • inflamarea glandelor limfatice
  • diaree
  • vărsături
  • dificultăți de respirație
  • dificultăți la înghițire
  • delir

„Ciuma lui Caragea” din 1812

Ciuma lui Caragea” a izbucnit în România anul 1812. Sursă foto: Arhivă Evz

Ciuma lui Caragea” a izbucnit în România anul 1812. Sursă foto: Arhivă Evz

În România, ultima epidemie de ciumă, denumită „Ciuma lui Caragea”, a izbucnit în anul 1812 și a durat între doi și trei ani, conform unibuc.ro.

Epidemia a purtat această denumire, întrucât  deoarece a izbucnit la două zile după ce domnitorul fanariot Ioan Gheorghe Caragea și-a început domnia în Țara Românească. Cel mai afectat oraș a fost Bucureștiul.

Ultimul caz de ciumă  bubonică, cea mai severă formă a bolii,  a fost  raportat în China n 2018,  iar Organizația Mondială a Sănătății susține că nu există riscul ca această boală să se extindă și în alte țări.