De ce este Franța țara cu cele mai multe accidente de muncă
- Dosofteea Lainici
- 12 februarie 2024, 09:20
Franța, campioană la accidente la locul de muncă. 'Stop Death at Work' (Opriți Moartea la Muncă) este un grup de sprijin care luptă pentru drepturile victimelor și ale familiilor îndurerate, așa că ei s-ar putea să știe răspunsul.
Franța lideră într-un top nedorit. Soțul lui Claudine, Pierrick Duchêne, lucra singur atunci când a murit în mod tragic de la o mașină de concasare în Saint-Colomban, o mică localitate de lângă Nantes, în nord-vestul Franței.
Trebuia să își înceapă vacanța de Crăciun, dar a primit un apel de ultim moment pentru a veni la serviciu și a repara o mașină. Nu s-a mai întors acasă. „Să mori la locul de muncă în Franța nu ar trebui să se întâmple”, a declarat Claudine pentru Euronews Witness. „Cu toate acestea, doi oameni decedează în fiecare zi”.
Un profesor de istorie și geografie pe nume Matthieu Lépine a studiat rata ridicată a deceselor la locul de muncă din Franța în ultimii cinci ani. El oferă frecvent lumină asupra accidentelor de muncă prin intermediul contului său „X”. Numărul inspectorilor de muncă este în scădere. Peste 10.000 de angajați se află astăzi sub supravegherea unui inspector de muncă, a declarat Matthieu pentru Euronews.
Multe accidente la locul de muncă, în Franța
Unul dintre acești inspectori de muncă este Rémy Bellois, care își are sediul în Auchy les Mines, în afara orașului Lille. Treaba lui este să viziteze magazinele, șantierele și alte unități pentru a se asigura că sunt respectate normele de siguranță. „Sancțiunile sunt relativ blânde, iar o amendă de doar 10.000 de euro pentru fiecare accident nu este foarte disuasivă”, a declarat acesta pentru Euronews.
Frédéric Soulier, care provine din Metz, în regiunea Grand Est din nord-estul Franței, cunoaște prea bine acest lucru. El a supraviețuit unui accident în 2012, în care doi dintre colegii săi și-au pierdut viața în timp ce lucra ca tehnician de acces pe frânghie într-un siloz de zahăr. Astfel de situații ar trebui să fie gestionate rapid. El a declarat: „Majoritatea oamenilor lucrează pentru a-și câștiga existența, nu pentru a-și pune viața în pericol”.
Numeroase victime și rudele acestora susțin că problema este exacerbată de procedurile obligatorii, de pedepsele puține și de lipsa de inspecții. Unii dintre ei și-au unit forțele pentru a forma colectivul „Stop Death at Work”, care îi onorează pe lucrătorii care au murit sau au fost răniți la locul de muncă și militează pentru mai multe măsuri de siguranță.
sursa: euronews.com