George Simion, persona non-grata la Chișinău. Interdicția i-a fost prelungită cu cinci ani

George Simion, persona non-grata la Chișinău. Interdicția i-a fost prelungită cu cinci aniGeorge Simion. Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Interdicția lui George Simion de intra pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă cinci ani. Autoritățile de la Chișinău l-au acuzat în repetate rânduri că ari fi avut legături cu agenții KGB.

George Simion a fost în această săptămână ținta unor atacuri venite din partea rectorului SNSPA, Remus Pricopie. Profesorul universitar a solicitat insittuțiilor abilitate să investigheze posibilele legături ale liderului AUR cu Moscova.

George Simion, persona non-grata în Republica Moldova

La mijlocul săptămânii, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va cere în mod oficicial explicații din partea omologilor săi din Moldova repsectiv Ucraina, în privința interdicției aplicate președintelui AUR de intra în statele menționate.

Atât Kievul cât și Chișinău l-au acuzat pe demnitarul român că s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai KGB-ului. Însă niciuna din acuzații n-au fost și probate cu documente. Astăzi, vineri, 2 februarie, Inspectoratul General pentru Migrație din Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a emis un comunicat prin care a anunțat că interdicția lui Simion a fost prelungită cu încă 5 ani.

George Simion acuzat de legături cu ofițerii FSB

George Simion Sursa foto: Arhiva EvZ

Interdicție pentru cinci ani

George Simion a fost expulzat din Republica Moldova pentru prima oară în urmă cu șase ani. La 1 octombrie 2018 președintele AUR a fost declarat persona non-grata la Chișinău.

Măsura a fost aplicată pentru o perioadă de cinci ani și a survenit ca urmare a faptului că la 27 august 2018, un grup de români, participanți la Marșul Uniirii nu au primit permisisunea de tranziat teritoriul statului vecin.

Autoritățile de peste Prut au invocat faptul că respectivii cetățeni români au avut un comportament inadecvat și provocator. De asemenea, au refuzat să respecte indicațiile polițiștilor de frontieră și au recurs la amenințări. După evenimentul respectiv, autoritățile de la București au infirmat acuzațiile respective subliniind faptul că tinerii s-au comportat civilizat.

George simion, liderul AUR

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

George Simion, acuzat că s-ar fi întâlnit cu agenți KGB

Trei ani mai târziu, în calitate de demnitar al statului român, lui George Simion i s-a refuzat accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Vameșii de la punctul de trecere a frontierei Leușeni l-au înștiințat că interdicția este valabilă până în 2023. Inspectoratul General pentru Migrație din Republica Moldova a explicat că de la începutul războiului din Ucraina au dispus ca măsură de protecție ca un număr de 98 de străini să fie declarați indezirabili.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul.

În privința deputatului Simion, aceeași instituție a transmis că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de încă 5 ani”.

Cazul a fost mutat în instanță

Nemulțumit de hotărârea Inspectoratului pentru Migrație, președintele AUR a mutat cazul în instanță pentru a obținte ridicarea interdicție. Aspect confirmat și de instituția amintită.

„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă”, a precizat Inspectoratul pentru Migrație.