Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc, peste 10 miliarde de dolari

Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc, peste 10 miliarde de dolariVadim Ceban Moldovagaz / sursa foto: captură video tv8

Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc este de peste 10 miliarde de dolari, spune președintele Moldovagaz, compania ruso-moldovenească de distribuție a gazelor naturale.

Vadim Ceban a vorbit, la TV8, despre situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova și despre datoria pentru gazul rusesc. Președintele companiei ruso-moldovene de gaze a precizat suma pe care Transnistria ar datora-o pentru gazele rusești, dar nu a menționat componența exactă a sumei.

Cât ar costa gazul rusesc pentru Transnistria

„Această datorie a depășit deja 10 miliarde de dolari”, a spus Ceban, fără a intra în detalii.

Ar fi vorba, potrivit Adevărul.ro, de datoria consumatorilor din Transnistria, formată din cauza neplății sistematice, și care este acumulată în bilanţul Moldovagaz.

Dar, potrivit aceleaiși surse, Guvernul Republicii Moldova nu recunoaște această datorie, întrucât nu controlează situația din regiunea separatistă Transnistria.

Contractul dintre Transgaz și rușii de la Gazprom a fost rupt

Sursa foto: arhiva EVZ

Situație dificilă pentru Chișinău

Chișinăul este într-o poziție ingrată, pentru că, dacă ar încearca să împiedice aprovizionarea pe malul stâng al Nistrului, i-ar afecta pe cetățenii moldoveni care locuiesc acolo.

În plus, în regiunea separatistă se află și Centrala Electrică a Districtului de Stat, care alimentează Republica Moldova cu energie electrică ieftină și funcționează cu gaz rusesc.

Pe deasupra, reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, susține că există și o datorie a consumatorilor moldoveni de pe malul drept al Nistrului, care se ridică la 433 de milioane de dolari. Iar cu penalitățile de întârziere, suma totală s-ar ridica la 709 de milioane de dolari. Dar Chișinăul nu recunoaște nici această datorie.

Gazprom, companie, rusia, petrol

Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Gazul rusesc s-ar putea întoarce în Moldova

„Din luna mai, cel mai probabil vom relua, desigur dacă și prețul va fi unul avantajos, livrările de gaz de la Gazprom, conform prevederilor acordului din 2021”, a mai spus Vadim Ceban. Iar afirmația președintelui Moldovagaz este susținută și de ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Dacă prețurile vor fi mai competitive decât pe piața internațională, dacă vor fi volume, pentru că ei au obiceiul să limiteze volumele, atunci nu este exclus să luăm și de la ei”, a spus Parlicov, cu referire la Gazprom.

Victor Parlicov a adăugat că, în prezent, doar locuitorii din Transnistria sunt dependenți de gazul livrat de ruși, în timp ce pe malul drept al Nistrului se consumă gaze din stocurile de anul trecut.