„Ceasul Apocalipsei” rămâne la 90 de secunde. Cel mai periculos nivel, în contextul tensiunilor globale

„Ceasul Apocalipsei” rămâne la 90 de secunde. Cel mai periculos nivel, în contextul tensiunilor globale Ceasul Apocalipsei. Sursa foto: Rafael Henrique | Dreamstime.com

Oamenii de știință specializați în domeniul atomic au menținut „Ceasul Apocalipsei” la doar 90 de secunde de miezul nopții, menținându-l la cel mai periculos nivel, la fel ca și în anul precedent.

Așa cum s-a întâmplat și în anul trecut, Bulletin of the Atomic Scientists a ajustat „Ceasul Apocalipsei” la 90 de secunde până la miezul nopții, momentul simbolic al distrugerii totale.

Decizia oamenilor de știință a fost influențată de riscurile „existențiale” cu care se confruntă Pământul și omenirea. Printre ele se regăsesc amenințări nucleare, schimbări climatice, precum și tehnologii disruptive cum ar fi inteligența artificială și noile biotehnologii.

Asociația non-profit cu sediul în Chicago a conceput „Ceasul Apocalipsei” în 1947, în contextul tensiunilor din perioada Războiului Rece care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul acestui ceas simbolic este de a avertiza publicul cu privire la iminența pericolului de distrugere a lumii și a planetei pe care trăim.

„Ceasul Apocalipsei”, la nivel maxim: 90 de secunde până la miezul nopții

„Punctele fierbinţi ale conflictelor din întreaga lume poartă ameninţarea unei escaladări nucleare, schimbările climatice provoacă deja moarte şi distrugere, iar tehnologiile perturbatoare, precum inteligenţa artificială şi cercetarea biologică, avansează mai repede decât garanţiile lor”, a declarat pentru Reuters Rachel Bronson, preşedintele şi directorul executiv al organizaţiei.

Acesta a atras atenţia că menţinerea ceasului neschimbat faţă de anul precedent „nu este un indiciu că lumea este stabilă”.

Organizația a anunțat marți că evoluțiile amenințătoare continuă să indice o situație catastrofică, inclusiv faptul că China, Rusia și Statele Unite investesc sume semnificative pentru a-și extinde sau moderniza arsena­lele nucleare, crescând riscul unui război nuclear din greșeală sau dintr-o eroare de calcul.

Rusia ar furniza uraniu îmbogățit Chinei. „Este foarte îngrijorător să vezi că Rusia și China cooperează în acest sens”

Război nuclear. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amenințările repetate ale lui Vladimir Putin cu un război nuclear

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care va împlini doi ani luna viitoare, a intensificat tensiunile cu Occidentul, aducând relațiile la cel mai periculos nivel de la Războiul Rece încoace.

„Un sfârşit durabil al războiului Rusiei în Ucraina pare îndepărtat, iar utilizarea armelor nucleare de către Rusia în acest conflict rămâne o posibilitate serioasă. În ultimul an, Rusia a transmis numeroase semnale nucleare îngrijorătoare”, a declarat Bronson.

A făcut referire la hotărârea președintelui rus Vladimir Putin din februarie 2023 de a suspenda participarea Rusiei la tratatul New START cu Statele Unite, acord care limita arsenalele nucleare strategice ale celor două țări.

Împreună, Statele Unite și Rusia dețin aproape 90% din totalul focoaselor nucleare la nivel mondial, o cantitate de ajuns pentru a distruge planeta de mai multe ori.

lFost comandat suprem al forțelor NATO, despre loviturile lui Putin pentru 2024

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

În plus, Bronson a făcut referire la declarația lui Putin din martie 2023 cu privire la desfășurarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice în Belarus și la adoptarea, de către parlamentul rus în octombrie 2023, a unei legi de retragere a ratificării tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare.

Războiul dintre Israel și Hamas, o nouă amenințare globală

Era controlului tradițional al armelor nucleare pare să fi ajuns la un moment de cotitură, chiar dacă se conturează o cursă a înarmării nucleare în trei direcții, între China, Rusia și Statele Unite, a afirmat Alexander Glaser de la Universitatea Princeton, membru al consiliului de experți în tehnologia nucleară și știința climei.

De cealaltă parte, Israelul se află într-un conflict continuu cu gruparea islamistă palestiniană Hamas începând cu lansarea atacurilor de către aceasta în sudul Israelului în octombrie 2023.

În calitate de stat nuclear, acţiunile Israelului sunt în mod clar relevante pentru discuţia despre Ceasul Apocalipsei. Îngrijorător este, în special, faptul că acest conflict ar putea escalada la scară mai largă în regiune, creând un război convenţional mai mare şi atrăgând mai multe puteri nucleare sau aproape nucleare”, a explicat Bronson.

Război în Israel

Război în Israel. Sursa foto: IDF

„Ceasul Apocalipsei”, afectat și de înrăutățirea schimbărilor climatice

În 2007, schimbările climatice au fost introduse ca un factor suplimentar pentru reglarea Ceasului Apocalipsei.

„În 2023, lumea a intrat într-un teritoriu neexplorat, deoarece a trecut prin cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, iar emisiile globale de gaze cu efect de seră au continuat să crească”, a arătat Bronson.

„Atât temperaturile globale, cât şi cele de la suprafaţa mării în Atlanticul de Nord au doborât recorduri, iar gheaţa marină din Antarctica a atins cea mai mică întindere zilnică de la apariţia datelor din satelit”, a explicat directoarea Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din domeniul nuclear.

Bronson a evidențiat că, în ciuda faptului că 2023 a fost un an record pentru investițiile în energie curată, însumând 1.700 de miliarde de dolari, fondurile alocate sectorului combustibililor fosili au atins aproape 1.000 de miliarde de dolari.

Aceasta a caracterizat măsurile actuale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră drept extrem de neadecvate pentru a preveni consecințele periculoase ale schimbărilor climatice, care afectează în mod semnificativ persoanele cele mai vulnerabile din întreaga lume.