Alertă de călătorie pentru Bulgaria: Ninsori abundente și vânt puternic

Alertă de călătorie pentru Bulgaria: Ninsori abundente și vânt puternic Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria. În perioada următoarea țara vecină intră sub incidența mai multor coduri de vremea rea.

Alertă de călătorie pentru Bulgaria. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care și-au planificat călătorii în perioada următoare în țara vecină să aibă în vedere faptul că Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie din Sofia a emis coduri pentru vreme severă.

Alertă de călătorie în Bulgaria

Întregul teritoriu al statului vecin va fi afectat de ninsori abundente și vânt puternice, drept urmare pentru următoarele teritorii din Bulgaria a fost emisă o alertă de călătorie.

  • cod portocaliu pentru regiunile Montana, Vraţa, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Plovdiv, Kjustendil, Pernik, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan şi Kârdjali (stratul de zăpadă va atinge 10 - 30 cm, prezenţa viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă şi apariţia poleiului);
  • cod galben pentru regiunile Vidin, Pleven, Târgovişte, Ruse, Razgrad, Haskovo, Sliven, Stara Zagora, Yambol, Şumen, Burgas, Varna, Dobrici şi Silistra (stratul de zăpadă va atinge 10 cm, condiţii de formare a viscolului şi apariţie a poleiului, rafalele de vânt vor atinge o viteză de 14 - 19 m/s (50 - 69 km/h), pe alocuri cu intensificări de până la 24 m/s (90 km/h).
Viscol și alertă de călătorie în Bulgaria

Zăpada a pus stăpânire pe Europa. Țările afectate. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Recomandările MAE

MAE recomandă cetățenilor români să țină cont de alerta de călătorie și să urmărească îndeaproape situația zborurilor de pe aeroporutile bulgare sau prognoza meteorologică. Totodată, șoferii sunt sfătuiți să nu se aventureze la drum fără o verificare temeinică a autoturismelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducătorilor auto le revine obligația de a respecta semnalizarea rutieră temporară montată, indicațiile și semnalele organelor de control. Cât timp este în vigoare această alertă de călătorie este posibil ca autoritățile bulgare să închidă anumite sectoare de drum și să supende circulația rutieră și cursele aeriene.

Alertă de călătorie în Bulgaria

Viscol, zăpadă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Viscol și alertă de călătorie pentru mai multe regiuni din Bulgaria

Cetățenii români au la dispoziție mai multe canale de comunicare, după cum urmează:

  • cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;
  • cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul ww.mae.ro (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria: www.customs.bg.

Asistență consulară și seervicii în regim de permanență

De asemenea, românii pot cere asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetățenii români care sunt afectați de alerta de călătorie și care se confruntă cu o situație specială, urgentă pot suna la numărul de telefon +359879440758, serviciul permanent al misiunii diplomatice a României în Bulgaria.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, consular-protection.ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.