Sistem de pensii defectuos. Concluziile unui fost magistrat, cu venit de 20.000 de lei pe lună

Sistem de pensii defectuos. Concluziile unui fost magistrat, cu venit de 20.000 de lei pe lunăPensionar. Sursa foto: Pixabay

Cum ajungi la o pensie de 20.000 de lei în România. Dovada unui sistem de pensii defectuos, confirmată de un fost procuror și ministru.

Sistem de pensii defectuos în România. Cine și-a pus speranța într-un sistem de pensii sănătos în România, probabil că nu a fost suficient de atent la discrepanțele dintre pensia medie la magistrați. Aproximativ 20.000 de lei și cea bazată pe contributivitate de la românii obișnuiți- Aproximativ 2.000 de lei.

Sistem de pensii defectuos. Pensie de 100 USD pe zi

Robert Cazanciuc este vicepreședintele Senatului, fost ministru al Justiției și magistrat. Din această poziție, oficialul își aduce aminte că, pe vremea când era procuror în anii `90, salariul său era de aproximativ 80 de dolari pe LUNĂ. Sau 363 de lei.

Cu toate acestea, la momentul de față, un fost procuror are o pensie medie de 100 de dolari pe ZI. În acest context, a readus în discuție un argument pe care l-am mai auzit de câteva ori în ultimii ani.

Este de domeniul fantasticului ca pensia unui magistrat să depășească salariul din perioada de activitate a aceluiași magistrat. Din păcate, aceasta este realitatea în cazul celor peste 5000 de pensionari speciali foști procurori și judecători.

Robert Cazanciuc; despre un sistem defectuos de pensii

Robert Cazanciuc; despre un sistem  de pensii defectuos/ Sursă foto: Razvan Valcaneantu EEC

Magistrații, exemplul perfect pentru un sistem eronat

În opinia lui Cazanciuc, magistrații ar trebui să înțeleagă că statutul pe care acei oameni l-au dobândit în perioada de activitate nu reprezintă un privilegiu absolut- Mai degrabă, o responsabilitate continuă față de sistemul judiciar și de societate.

Asta se traduce prin faptul că până și cei care au lucrat în sistem ar trebui să conștientizeze că remunerația sau beneficiile acordate magistraților să fie echitabile chiar și după pensionare. Dintr-un punct de vedere, ar trebui să reflecte realitatea socio-economică din țara noastră. Pensiile lor să nu fie de zece ori mai mari decât pensia medie a milioane de români.

Întrebat despre opinia sa pe marginea magistraților cu pensie medie de 20.000 de lei, Robert Cazanciuc, într-o intervenție la Prima TV, a făcut o scurtă retrospectivă asupra evoluției veniturilor și sistemului judiciar.

Ca referință, în cariera sa, până să ajungă în Parlament, a fost atât procuror, cât și judecător. Oficialul și-a adus aminte de perioada în care veniturile erau atât de mici, încât patru procurori se adunau pentru a acoperi costurile benzinei.

Sistem de pensii defectuos. Discrepanța dintre pensiile speciale și cele pe contributivitate

În speranța identificării unei soluții pe termen lung la această problemă, Cazanciuc a purtat mai multe discuții cu magistrați. El este de părere că e necesară o abordare responsabilă și echitabilă a acestor discrepanțe.

„Dacă îşi dau seama la un moment dat că nu pot să ducă sarcina asta socială. E bine să plece cât mai devreme. Ca să nu încurce sau să nu strice vieţile altor oameni”, a concluzionat fostul ministru al Justiţiei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News