A erupt cel mai mare vulcan din Europa. Nivel de alertă ridicat

A erupt cel mai mare vulcan din Europa. Nivel de alertă ridicatsursa: arhivă EVZ

Autoritățile din sudul Italiei sunt în alertă după ce vulcanul Etna a erupt. Nivelul de alertă a fost ridicat, cu toate că nu au fost înregistrate pagube majore.

Etna, cel mai mare vulcan din Europa e erupt în cursul nopții. Autoritățile din Sicilia au ridicat nivelul de alertă după ce expulzia de lavă a fost vizibilă. În urma erupției nu au fost raportate victime și nici pagube majore.

Vulcanul Etna a erupt

Institutul italian de geofizică şi vulcanologie a anunțat că cel mai mare vulcan din Europa a erupt. Expulzia de lavă a fost vizibilă deasupra muntelui Etna din Sicilia.

Autoritățile italiene au decis să ridice nivelul de alertă cu o treaptă. Astfel, acesta a fost trecut de la galben la portocaliu. Cu toate acestea, Aeroportul Catania nu a fost închis. Acesta se află pe insulă, însă zborurile nu au fost afectate.

Expulzia a fost vizibilă

Potrivit autorităților italiene, vulcanul Etna a erupt în cursul nopții. Lava incandescentă a putut fi observată în jurul craterului de la o distanță mare. Nivelul de alertă a fost ridicat cu o dreaptă, având în vedere că vulcanul Etna a înregistrat în ultima perioadă o activitate intensă.  Conform autorităților, cea mai periculoasă zonă a craterului este cea din partea de sud-est.

Cel mai înalt vârf al muntelui ajunge în zona respectivă la altitudinea de 3300 m.

Vulcan Etna erupție

Sursa foto: Dreamstime.com

Vulcanul Etna, cel mai activ din Europa

Vulcanul din insula Sicilia este recunoscut ca fiind cel mai activ în Europa. De-a lungul anilor, în jurul craterului s-au alte 400 de formațiuni secundare. Acestea provin din numeroasele expulzii de lavă. Conform specialiștilor, vulcanul Etna poate produce deflagrații pe o rază uriașă.

Cu toate acestea, la baza muntelui locuiesc numeroși cetățeni italieni. De altfel, aceștia cultivă în zona respectivă viță de vie și pomi fructiferi. susțin că cenușa rezultată în urma numeroaselor erupții a contribuit la formarea unui sol fertil.

Vulcanul Etna are o activitate de peste 6000 de ani, iar erupțiile acestuia sunt destul de frecvente. Formațiunea a fost inclusă în anul 2013 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

Ne puteți urmări și pe Google News