O Românie nebună, nebună de legat! Asta vrem?

O Românie nebună, nebună de legat! Asta vrem? Sursa: Arhiva EVZ

O Românie nebună, nebună de legat! Asta vrem? Trag un semnal de alarmă fiindcă RO Alert nu am. Deși de titlu a ceea ce vreau să scriu în continuare, „Ro Alert” ar fi foarte bun.

Cred că trebuie să ne adunăm noi, ca români, și să ne regăsim în ceea ce eram. Fricile ne-au dispărut odată cu decembrie 89. De ce să ne moară și atitudinea față de toate prostiile, incompetențele, promisiunile politice, încălcările de lege etc, transformând țara într-o Românie nebună, nebună de legat?

Ceva s-a întâmplat cu noi în ultimii ani. Nu mai suntem acel popor cald, amabil, tolerant, care deschideam ușa stăinilor și fie îi omeneam, fie îi ajutam, fie ne bucuram să stăm la taclale despre orice. Parcă răul nu ieșea la suprafață, așa cum îl vezi astăzi în comenariile de pe rețelele sociale. Oamenii se jignesc, se înjură pentru niște păreri contradictorii, uitând la un moment dat care e subiectul de la care s-au luat.

Dureros este că nu o fac atunci când citesc și vor să comenteze despre un subiect care ar trebui să intereseze societatea. Acesta este și motivul pentru care scriu acum. Ne pierdem în aiureli în aceste vremuri toxice și nu intervenim, nu luăm atitudine suficient și ne pierdem în amănuntele egoiste ale propriilor vieți. Un sociolog spune că asta e o dezarmare a voinței, după ce individul a constatat că gestul lui nu a dus la nicio schimbare.

Ne puteți urmări și pe Google News

O Românie nebună

Până aici e doar acel semnal de alarmă despre care spuneam la început. Substanța este despre faptul că am ajuns să trăim într-o Românie nebună de legat, dirijată de aleșii noștri politicieni, care la anul mai vor un mandat. Am să vă dau exemplu niște știri din ultima vreme care, în urmă cu niște ani, ar fi ținut primele pagini ale ziarelor, subiectele ar fi fost stoarse până când se obțineau efecte. Azi războiele sunt la ordinea zilei. Iar tinerii, plictisiți de oferta mediatică, s-au refugiat pe TikTok.

Ați auzit până acum de porțelanul și cristalul roșu de Alba Iulia? Generația părinților noștri știu foarte bine, iar mulți dintre noi mai avem prin casă farfurii și servicii de cafea cu stanța fabricii din Alba Iulia sau pahare din cristal rubin. Se exporta mult de la această fabrică. După revoluție, încet-încet fabrica a dispărut, căci la distrugeri aleșii noștri și economiștii lor s-au priceput cel mai bine.

Și ce aflăm acum! Că, după ce au distrus ca nebunii o fabrică de tradiție ca să-și umple unii conturile, dăm voie altora să reînceapă afacerea, și cu ceva bani de la stat.

O investiție Ikea

O firmă locală își va dezvolta parteneriatul cu IKEA printr-o investiție de peste 10 milioane de euro. Inițiatorul proiectului este societatea locală IPEC SA, care are o relație veche de colaborare cu IKEA, fiind principalul furnizor de farfurii din porțelan pentru magazinele companiei suedeze.

Investiția ar urma să primească și un important ajutor de stat, motiv pentru care ministrul Finanțelor Marcel Boloș a vizitat luni societatea din Alba Iulia.  Și ne-a anunțat că ce am distrus noi, vor construi suedezii.

Suntem acum în discuții pentru cel mai mare proiect și cea mai mare fabrică europeană, împreună cu IKEA care este de asemenea o investiție strategică pentru susținerea investițiilor pe care le realizează companiile”. Cică este „un demers normal pentru a susține cu adevărat dezvoltarea economică a României”, a spus Marcel Boloș.

Cu România educată au dat-o rău în bară

Știm cu toții despre această „Fata Morgana” pe care ne-a vândut-o profesorul Iohannis și pe care n-au reușit să o facă vizibilă niciun ministru al Educației. Drept pentru care părinții s-au obișnuit cu situația, așa cum pacienții s-au obișnuit cu scumpirea medicamentelor și pensionarii cu emisiunile despre mărirea pensiilor. Însă când e vorba de o prostie în Legea Educației, aceasta trebuie corectată cât mai rapid.

Deși am semnalat anomalia prin știri de presă, măsura nebunească persistă. Potrivit noilor modificări privind acordarea burselor, din cadrul Legii Educației un elev care nu are nici măcar media 5 poate primi bursă de merit, dacă se află în primii 30% din clasă.

Astfel, un elev de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești va primi bursă pentru merite deosebite, deși are media 1,97 pentru că a fost plasat în primii 30% din clasă în baza rezultatului obținut la Evaluarea Națională. El va primi lunar, drept recompensă, suma de 450 de lei, pentru "merite deosebite la învățătură". Să nu credeți că e un caz singular. Sunt mai multe, doar media mică-mică diferă.

Amantlâcurile din instituții se perpetuează

Nu trăim într-o Românie nebună unde politicienii, magistrații, ba chiar și șefi din serviciile secrete își înșeală nevestele cu amante pe care și le aduc fie în instituțiile unde lucrează, fie le plasează în locuri călduțe și bine remunerate? Unii dintre ei se și pozează cu iubitele, alții sunt filmați în ipostaze intime sau de prosteală, numai bue ca să râdă românii când le văd la televizor.

Nu li se întâmplă nimic, și râsul poporului încetează, iar ei se vor înscrie la anul în lupta electorală și mulți vor fi votați. Asta vrem? Și dacă nu, noi ce facem?