Elisa Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din lume

Elisa Leonida Zamfirescu  - prima femeie inginer din lume Sursa foto: Wikipedia

Elisa Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din lume. Cum a reușit celebra româncă să răzbată îk numea bărbaților?

Elisa Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din lume. Cum a reușit celebra româncă să răzbată îk numea bărbaților?

Elisa Leonida s-a născut la 10 noiembrie 1887, la Galați, în familia intelectualului Anastasie Leonida. A urmat școala primară în Galați, iar liceul la Școala Centrală de Fete din București. Având înclinații puternice spre partea tehnică, obținând Bacalaureatul în profilul real la Liceul Mihai Viteazul,  ea și-a dorit să studieze la Școala de Poduri și Șosele, însă nu i s-a permis acest lucru, deoarece se considera că femeile nu pot îndeplini funcția de inginer într-o lume a bărbaților.

Elisa Leonida Zamfirescu - sora marelui inginer Dimitrie Leonida

Elisa Leonida este sora celebrului inginer Dimitrie Leonida. Cei doi au copilărit într-o familie numeroasă cu încă 9 frați. Gheorghe Leonida este sculptorul care a creat chipul lui Iisus din statuia colosală de la Rio de Janeiro. O altă soră a fost un oftalmolog de excepție.

În 1909, Elisa Leonida a concurat cu succes la admiterea în Academia Regală Tehnică din Berlin -Charlottenburg pe care a absolvit-o în 1912.  Nu a fost scutită nici aici de prejudecăți

La acea vreme, presa românească anunța cu interes marele succes al Elisei Leonida., adică obținerea diplomei de inginer, o premieră mondială la acea dată.

Elisa Leonida și-a adus contribuția ca inginer, lucrând la Institutul Geologic. S-a înrolat ca soră de Crucea Roșie, contribuind la tratatea răniților pe front. În timpul războiului, s-a căsătorit cu fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu, Constantin Zamfirescu, inginer chimist. Regina Maria, aflată în zona Galaților, la acea dată, a participat la nunta celor doi. Elisa Leonida și constantion Zamfirescu au avut două fete, una profesor, iar cealaltă inginer.

Un geniu al geologiei românești

Elisa Leonida Zamfirescu a întocmit numeroase studii și prospecțiuni geologice, privind situația resurselor de apă și a altor resurse minerale. În 1931, a publicat un studiu despre bauxtiă, în 1939, un alt studiu despre cromita din Munții Orșovei. Numele Elisa Leonida Zamfirescu se regăsește pe 85 000 de buletine de analiză, publicate în cadrul Institutului de Geologie.

A predat fizică, chimie la o școală de fete, la Școala de Electricieni și Mecanici, al cărei director și mentor a fost inginerul Dimitrie Leonida. S-a remarcat în calitate de inițiator al folosirii bentonitei în procesul de vinificație (mai exact în fermentarea-limpezirea vinului). A lucrat până la 1 mai 1963, când s-a pensionat. Avea 75 de ani.

A fost prima femeie membră a A.G.I.R. Totodată, a fost, din partea României, membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare. A decedat la 25 noiembrie 1973.