Amendă pentru telefon. E interzis, deși nu e scris în lege

Amendă pentru telefon. E interzis, deși nu e scris în legeTelefon mobil. Sursa foto: pixabay

Ținerea unui telefon mobil între umăr și ureche, la volan, este interzisă, deși nu există nicio prevedere legală în acest sens.

Telefonul mobil între umăr și ureche la volan. Ținerea telefonului mobil între umăr și ureche în timp ce conduci automobilul se pedepsește. Deși acest lucru nu este precizat expres în legislație.

Poți efectua apeluri telefonice doar dacă conduci cu un dispozitiv hands-free adecvat. În niciun caz nu este permisă ținerea telefonului mobil între ureche și umăr în timpul condusului. Consecințele legale pentru această acțiune sunt la fel de grave ca și în cazul în care ai ține telefonul în mână în timp ce conduci. Este ceea ce a decis Tribunalul Regional Superior din Köln (OLG).

Cazul se referă la o femeie care a fost amendată. O fotografie a radarului a surprins-o cu  telefonul mobil așezat între umărul stâng și cap. În plus, față de amenda pentru depășirea limitelor de viteză, a primit și o amendă pentru folosirea necorespunzătoare a telefonului mobil.

Telefonul mobil interyis în timpul șofatului/ Sursa: arhiva EVZ

Ea a contestat această decizie. Șoferița a admis că vorbea la telefonul mobil. Dar susținea că amenda pentru folosirea necorespunzătoare a telefonului mobil nu era justificată. Deoarece ea nu ținea dispozitivul în mână, cum scrie în Regulament.

Instanța a fost de altă părere. Deși ținerea telefonului mobil în mână este o practică obișnuită și este menționată în mod obișnuit în argumentarea legii, această formă de folosire (între cap și umăr) nu este specific menționată în regulamentul în sine.

De ce este periculoasă ținerea telefonului mobil între umăr și ureche

Prin urmare, folosirea telefonului mobil în acest mod nu poate fi asimilată cu utilizarea unui dispozitiv hands-free. Chiar dacă ai mâinile pe volan, acest mod de folosire restricționează semnificativ libertatea de mișcare. Este vorba de privitul în oglinda retrovizoare sau întoarcerea capului pentru a verifica traficul.

În plus, dacă telefonul mobil devine instabil în această poziție, există riscul ca șoferul să facă mișcări periculoase în încercarea de a-l menține în acel loc. Această posibilitate de distragere a atenției a condus la impunerea unor restricții specifice pentru astfel de utilizări. Prin urmare, amenda a fost considerată legală conform hotărârii instanței.

Ne puteți urmări și pe Google News