Cine este „Regele asfaltului”, care l-ar fi turnat pe Dumitru Buzatu: I-a pus banii în portbagaj

Cine este „Regele asfaltului”, care l-ar fi turnat pe Dumitru Buzatu: I-a pus banii în portbagaj Dumitru Buzatu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Dumitru Buzatu a fost prins vineri seară, 22 septembrie, în flagrant, în timp ce ar fi primit mită de la un om de afaceri din Vaslui. Se pare că unul dintre prietenii lui loiali, cu care s-a centrat între timp, i-a pus gând rău.

Dumitru Buzatu ar fi fost trădat la o partidă de pescuit, iar de acolo a început totul. Emil Savin, recunoscut în regiunea Moldovei sub numele de Farmazon și cunoscut ca „regele asfaltului” deține controlul asupra firmei Soragmin prin intermediul fiicelor sale.

Cu toate acestea, cei doi prieteni s-au angajat într-o dispută în ultimul timp cu Buzatu, amenințând contractul câștigat de Farmazon.

Farmazon, cunoscut ca „regele asfaltului” din județul controlat de Dumitru Buzatu

Proprietarul uneia dintre cele două companii din asociație care a făcut dezvăluiri despre Dumitru Buzatu este Emil Savin.

Ne puteți urmări și pe Google News

În trecut, el a ocupat funcția de șofer al șefului de CAP de la Murgeni imediat după Revoluția din 1989. Ulterior și-a construit o carieră în lumea afacerilor.

Conform unui om politic local de orientare social-democrată, Emil Savin a devenit unul dintre principalii antreprenori din județ. El deținea firma Transmir, datorită sprijinului politic acordat de Dumitru Buzatu.

Această companie a avut contracte frecvente pentru lucrări publice în timpul mandatelor lui Buzatu ca lider al județului.

Dumitru Buzatu a devenit o sursă de inspirație pentru Farmazon, nu numai în ceea ce privește dezvoltarea sa extinsă și consolidarea conexiunilor politice. Gabriela, soția lui Buzatu, a obținut funcția de parlamentar PSD, în timp ce fiul lor, Tudor, a ajuns consilier în Guvernul României, în cadrul administrației PSD conduse de Marcel Ciolacu.

Buzatu și Savin s-au certat din cauza unui drum

Conform unor surse din autoritățile locale, relația dintre Dumitru Buzatu și Emil Savin a început să se deterioreze odată cu câștigarea celei mai recente achiziții majore de către firma controlată de omul de afaceri.

Compania Soragmin a obținut contractul pentru proiectul denumit „drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti”. Acest proiect vizează construcția unei șosele de 83 de kilometri care traversează județul pe partea sa vestică.

Această investiție este finanțată prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020. Și are o valoare de peste 200 de milioane de lei. Lucrările au început în 2017, iar conform programului, proiectul trebuia să fie finalizat integral până la sfârșitul lunii iunie a acestui an.

La începutul acestui an, Dumitru Buzatu a comunicat într-o ședință a Consiliului Județean că compania Sorgamin a renunțat la contract. El ar fi  justificat acest pas prin creșterea costurilor materialelor de construcție.

Emil Savin. Sursa: Vasluianul

Conform informațiilor obținute de Libertatea, omul de afaceri Emil Savin ar fi decis să rezilieze contractul din cauza datoriilor masive acumulate de CJ Vaslui față de societate. Datoria se ridica la aproape patru milioane de euro.

„Buzatu motiva că lucrările sunt proaste. A dispus o expertiză, iar un expert agreat de el, a motivat că lucrarea nu e conformă. Savin a cerut o contraexpertiză, iar Buzatu l-a obligat să o facă cu același expert care inițial a stabilit că lucrarea nu este conformă. 700.000 de lei a fost prețul plătit de Savin expertului agreat de Buzatu pentru ca, la contraexpertiză, să susțină că, de fapt, lucrarea este conformă”, au explicat sursele.

După finalizarea contraexpertizei, Consiliul Județean Vaslui a eliberat o parte din plățile către firma administrată de Savin. Pentru a debloca restul sumei, se susține că Buzatu ar fi solicitat omului de afaceri o sumă de 1,25 de milioane de lei sub formă de mită.

Acest moment ar fi fost punctul în care Emil Savin ar fi decis să nu mai tolereze presiunile și să îl denunțe la DNA pe fostul său prieten.

Președintele CJ Vaslui a primit mita la o partidă de pescuit

Farmazon este și proprietarul unei ferme piscicole situate în localitatea Cârja din Murgeni. Aceasta e situată la aproximativ 80 de kilometri de centrul județului. Această locație servește și ca reședință pentru omul de afaceri. Cârja se găsește în apropierea râului Prut, în imediata vecinătate a graniței cu Republica Moldova.

Banii îi fuseseră ceruți, săptămâna trecută lui Farmazon, de către Buzatu. Șeful CJ a insistat să primească dacă vrea să-i deblocheze restul de datorie”, a povestit o sursă

Farmazon e cel care a pus banii în portbagaj. Buzatu a primit banii, iar apoi a fost oprit de DNA”, a explicat un apropiat al omului de afaceri, pentru Libertatea.

Buzatu a mers la o partidă de pescuit însoțit de fiul său, Tudor, șefa sa de cabinet, Ana Obreja, și directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu.