Cosmin Marinescu: Colectarea slabă pare să fi devenit un blocaj pentru veniturile fiscale în România
- Mădălina Sfrijan
- 19 septembrie 2023, 21:56
România ar putea depăși contextul economic dificil dacă ar implementa reforme fiscal-bugetare autentice, spune Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al preşedintelui Klaus Iohannis.
România are lacune serioase în ceea ce privește sfera politicilor fiscale. O spune deschis consilierul pe probleme economice al Președintelui Klaus Iohannis. Un dezavantaj major în buna funcționare a planului economic este reprezentant de colectarea slabă a veniturilor fiscale. Astfel, economistul Cosmin Marinescu este convins că salvarea ar veni prin reforme fiscal-bugetare autentice. Acestea ar trebui să aibă la bază "principii şi obiective naţionale de dezvoltare, mai puţin din calcule electorale", susține consilierul lui Iohannis.
Cosmin Marinescu propune reforme fiscal-bugetare pentru România
Cosmin Marinescu a precizat că datele oficiale actuale arată o decelerare a creșterii economice în anul curent. În același timp însă, avansul economic al României rămâne peste media europeană. Consilierul susține că țara noastră are un potențial de progres major. Dovada clară în acest sens este indicată inclusiv de creșterea economic de 4,7% rezultată anul trecut.
"Prognozele actuale indică şi pentru România o decelerare a creşterii economice în 2023. Dinamica PIB din prima parte a anului, rămânerea industriei în teritoriu negativ şi încetinirea consumului vor atenua estimările iniţiale de creştere, însă avansul economic al României va rămâne, în continuare, superior mediei de la nivelul Uniunii Europene. Deficitele externe par să fi intrat treptat pe culoarul ajustării, în contextul în care creşterea consumului încetineşte semnificativ. Pe primele 7 luni ale anului, deficitul de cont curent a scăzut cu aproape 22%, iar deficitul comercial cu 17%, însă prin reducerea importurilor, nu ca efect calitativ dorit în planul competitivităţii", a explicat Cosmin Marinescu.
Consilierul pe probleme economice al Președintelui Iohannis consideră că sunt necesare schimbări în ceea ce privește aplicare deciziilor de politică economică.
Cosmin Marinescu a vorbit și despre modul în care inflația afectează economia în contextul global. De altfel, acesta a menționat și faptul că efectele războiului din apropierea României lasă încă urme adânci în domeniul financiar.
"În plan financiar, contextul global rămâne dominat de rate persistente ale inflaţiei, care afectează sever puterea de cumpărare a populaţiei, în timp ce băncile centrale par să fi ajuns la apogeul creşterii dobânzilor de politică monetară. În plus, războiul din vecinătate şi criza energetică încă nu par să-şi fi epuizat efectele asupra economiei (...) În contextul "normalizării" preţurilor la energie şi prin consecvenţa politicii monetare, am ajuns la jumătatea anului la inflaţie de o cifră. ", a spus economistul.
Oficialul a făcut referire inclusiv la datoria pe care țara noastră o are în prezent. Acesta a menționat că se află în limite sustenabile. Totodată, economistul a precizat că spera ca în programul de guvernare să fie prioritizată reducerea la 46% a ponderii acesteia.