Marcel Ciolacu nu iartă Austria. Amenință cu proces și despăgubiri uriașe
- Antonia Hendrik
- 15 septembrie 2023, 15:11
Marcel Ciolacu a declarat pentru Der Standard că va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) dacă va insista asupra dreptului de veto împotriva aderării României la Schengen.
Marcel Ciolacu vrea să acționeze în justiție Austria din cauza veto-ului pe Schengen. Premierul a făcut această declarație într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard. Potrivit calculelor, prejudiciul cauzat României este de cel puțin două procente din PIB. Adică câteva miliarde de euro.
Premierul a făcut referire şi la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield. Un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic, dând de înțeles că România nu e de acord.
„Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield. Adică să priveşti cum se străduiește financiar România să consolideze apărarea europeană. Dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental. Aderarea la Schengen”, a spus Marcel Ciolacu.
Sursa foto: derstandard.at.
Marcel Ciolacu, despre cât de scump ar putea fi un proces de succes pentru Austria
Premierul României a mai declarat că un astfel de proces ar putea costa Austria cel puțin două procente din produsul intern brut.
„Suficient! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai rău dintre toate este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că în mod normal statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația a solicitat să se alăture în urmă cu aproximativ patru sau cinci ani. România și Bulgarprivești putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut asta”.
Întrebat când pot începe negocierile UE pentru Republica Moldova și ce părere are despre aderarea la NATO, liderul PSD a explicat:
„În ceea ce privește NATO, Moldova este constituțional un stat neutru. Dar Ucraina și Moldova trebuie să înceapă în acest an negocierile de aderare la UE. În același timp, ar trebui setat un semnal și pentru Macedonia de Nord. Albania. Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Serbia. În caz contrar, frustrarea va crește în aceste stări”, a mai spus premierul.