Cine a fost Guy Fawkes, cel care a devenit simbolul Anonymous
- Florian Olteanu
- 11 septembrie 2023, 22:08
Azi, gruparea Anonymous, o grupare căreia i s-au atribuit multe acțiuni on-line de tip „hacking” are o efigie care reprezintă un gentleman cu perucă și mustăți lungi. Aceasta este imaginea stilizată a lui Guy Fawkes, un personaj de la cumpăna veacurilor XV-XVI! Dar cum a ajuns el un simbol al acțiunilor de tip „underground” sau „hacking”?
Anonymous, gentleman cu perucă și mustăți lungi. Reforma religioasă din Anglia, instituită de către regele Henric al VIII-lea nu fusese agreată de către catolici. Anglicanii, presbiterienii se aflau în conflict cu romano-catolicii care visau la o restaurare. Regina Elisabeta I murise în 1603, succedându-i fiul reginei Maria Stuart, care fusese executată de Elisabeta.
Domnia regelui Iacob I nu a fost scutită de încercări menite să readucă romano-catolicismul în calitate de confesiune oficială. Se crease un grup de agenți activi ai romano-catolicismului, din care făceau parte Robert Catesby și Guy Fawkes (1570-1606). Acesta din urmă fusese un om al armelor, care se distinsese în Țările de Jos, unde îi sprijinise pe catolicii spanioli în lupta cu revoluționarii olandezi protestanți.
Simbolul Anonymous
Guy Fawkes s-a asociat cu Robert Catesby, în 1605 și au decis să distrugă elita protestantă care se reunea în Parlamentul Britanic. Pentru asta, prin relațiile sale, a procurat o cantitate destul de mare de butoaie cu praf de pușcă, pe care le-a transportat pe ascuns în subsolurile clădirii Parlamentului Britanic.
Detonarea urma să aibă loc, la 5 noiembrie 1605, însă cineva a trădat, iar o scrisoare anonimă a ajuns pe biroul unui ofițer al Poliției londoneze.
Acesta a ordonat o percheziție a subsolurilor Parlamentului, chiar în dimineața reuniunii și complotul a fost descoperit, Guy Fawkes fiind arestat și executat pentru trădare la 31 ianuarie 1606.
Dar de ce fusese ales Parlamentul? Magna Charta Libertatum, impusă de elita politică engleză regelui Ioan fără Țară ân 1215 prevedea ca regele să nu ia decizii fără Parlament. Invitațiile trimise localităților sau comitatelor (pentru ceea ce numim azi Camera Comunelor) au rămas valabile până în primul sfert de veac al secolului XIX. Astfel, se ajunsese la anomalia ca mari orașe industriale, noi, care nu existau în secolul XIII să nu trimită reprezentanți, în timp ce mari așezări de atunci, în secolul XIX fiind biete așezări rurale să aibă reprezentanți în Camera Comunelor.
Parlamentul Britanic are două camere, una a Lorzilor, unde funcția este pe viață, ereditară, prin înobilare de către monarhul britanic sau prin cumpărare de titlu și Camera Comunelor, bazată pe alegeri de deputați.
Parlamentarismul Britanic se va impune prin Revoluția Engleză din 1642-1688, deci la circa 83 de ani de când Guy Fawkes a încercat să distrugă Parlamentul, prin ceea ce s-a numit „complotul prafului de pușcă”.