Noi amenzi și puncte de penalizare pentru șoferi. Au început controalele
- Emma Cristescu
- 12 septembrie 2023, 07:03
Noi amenzi și puncte de penalizare pentru șoferi. Mulți fac această greșeală fără să se gândească la sancțiunile pe care riscă să le primească.
Noi amenzi și puncte de penalizare pentru șoferi. Legislația rutieră prevede o amendă de 290 de lei cei care parchează neregulamentar pe trotuar. Aceștia riscă sancțiuni și dacă parchează în fața casei. Șoferii sunt obligați să lase un spațiu de minimum 1 metru pentru circulația pietonilor.
Potrivit Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, ocuparea trotuarelor este strict interzisă. Punctul de amendă rămâne la 145 de lei, iar pentru parcarea neregulamentară, șoferii riscă 2 puncte de penalizare. Sancțiunea poate ajunge la 435 de lei.
„(7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”
Amenda pentru staționare neregulamentară pe carosabil sau pe spațiul verde poate ajunge la 725 de lei, plus trei puncte penalizare. Staționarea în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate se penalizează cu amenzi de 870 de lei.
Șoferii care uită să achite tariful impus se vor alege cu o amendă prin poștă, însoțită și de o fotografie cu data, ora și locul unde au fost parcați. Sancțiunile se pot achita online sau la fizic la Direcția de Taxe și Impozite din fiecare oraș. Acestea pot fi reduse la jumătate dacă sunt achitate în termen de 15 zile de la emitere.
Amenzi mai mari pentru șoferii din Capitală
Șoferii din Capitală care nu plătesc tariful de cinci lei pe oră ar putea fi sancționați mult mai aspru. Un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică prevede majorarea sancțiunii pentru neplata parcării până la valoarea de 2.500 de lei.
Primăria Capitalei propune ca neachitarea penalității să fie sancționată cu sume cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoanele fizice. Primăria Capitalei administrează aproximativ 20.000 de locuri de parcare. Un număr insuficient raportat la cele peste 1.5 milioane de mașini înmatriculate numai în București, potrivit Euronews.