Plaje celebre din Spania, contaminate. Turiștii riscă boli grave
- Mihai Soica
- 9 august 2023, 22:43
Autoritățile spaniole din Mallorca au luat decizia de a închide mai multe plaje cunoscute, după ce a existat o contaminare a apei de mare, după o deversare neautorizat a sute de tone de reziduuri din canalizarea publică.
Patru plaje populare din Mallorca au fost închise, iar turiștii au fost sfătuiți să stea departe de ele, în urma unei alerte de steag roșu.
Cala Mayor, Can Pere Antoni, Ciudad Jardin și Cala Estancia au fost închise pentru vizitatori după ce precipitații abundente s-au abătut asupra insulei Mallorca, acum câteva zile și au generat o inundație majoră care a dus la reversarea unor sisteme de canalizare.
Plajele din Mallorca, cândva însorite, sunt acum goale de turiști, după ce aceștia au fost împiedicați să se apropie.
Jurnaliștii spanioli scriu că, în prezent, autoritățile lucrează pentru remedierea defecțiunilor apărute în sistemul de canalizare de pe insulă.
”A existat o defecțiune la pompa care conduce apa colectată în Santa Pola del Este către stația de tratare și la automatul care ar fi trebuit să emită notificarea către managerii EPSAR”, a declarat consilierul municipal pentru infrastructură, Trini Ortiz.
Cele mai abundente ploi din istoria insulei
ÎnMallorca, Universitatea din Palma a marcat cele mai mari precipitații de pe insulă, cu 17 litri pe metru pătrat în timpul nopții.
Din acest motiv apele pluviale au ajuns în sistemul de canalizare care a refulat în apropierea plajelor. Turiștii s-au trezit dimineața, când au venit la plajă, că nisipul este acoperit cu dejecții și alte mizerii provenite din sistemul de colectare a apelor reziduale.
La finalul lunii iunie 2023, una dintre cele mai populare plaje din Mallorca, Illetas, în apropiere de Palma, a fost închisă pentru pentru turiști, deoarece dejecțiile dintr-un sistem de canalizare au ajuns direct în apa de mare, care a fost contaminată cu bacterii.
Autoritățile sanitare atrag atenția că apa mării ar putea să fie contaminată cu temuta bacterie Sallomonela, care produce toxiinfecție bacteriană.
”Oamenii se infectează cel mai frecvent prin intermediul apei sau alimentelor contaminate. Majoritatea celor infectaţi dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în decurs de 8 - 72 de ore de la expunere şi se recuperează în câteva zile până la o săptămână, fără tratament specific”, susțin medicii.