Cazul Caracal. Ce s-a întâmplat cu procurorul care a bătut la poarta lui Dincă
- Mihai Soica
- 6 august 2023, 09:17
Cazul Caracal. Acum patru, ani, toată România era șocată de dispariția a două tinere din Caracal: Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Autoritățile nu au făcut nimic timp de 12 ore, în așteptarea dimineții pentru a intra în casa criminalului Gheorghe Dincă.
În dimineața zilei de 25 iulie 2019, procurorul Cristian Ovidiu Popescu a coordonat acțiunea polițștilor din Olt, după care a intervenit doar la ora șase dimineața în casa lui Dincă.
Trecuseră deja mai bine de 19 ore de când Alexandra Măceșanu fusese răpită de Gheorghe Dincă. Fata a reușit să sune la 112, de două ori, și să dea date despre agresor, ”este gras, cu burtă și ochi albaștri”, dar și despre locația unde se află ”o curte plină cu fiare vehi, câini lupi și un gard roșu”. Cel mai interesant amănunt oferit de Alexandra a fost cartierul unde se afla casa unde era ținută ostatică: cartierul Bold din Caracal.
După cele două apeluri telefonice, polițiștii din Caracal au avut nevoie de alte șase ore pentru a identifica locația apelului.
Actele judiciare întocmite ulterior au arătat că timp de șase ore, polițiștii și procurorul Popescu au așteptat sosirea dimineții pentru a putea face percheziție. Când au intrat în curtea lui Dincă, organele judiciare nu au mai găsit decât celebrul butoi în care erau urme de resturi umane și câteva bijuterii, despre care se spune că ar fi aparținut tinerei ucise.
Cazul Caracal. Dosarul lui Popescu s-a clasat
La scurt timp, după acest caz scandalos, procurorul Cristian Ovidiu Popescu a fost suspendat din funcția de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Procurorii inspectori de la Parchetul General l-au acuzat pe colegul lor că a înregistrat dosarul penal pentru răpire după cinci ore de la apelurile făcute de Alexandra Măceșanu la 112, fapt ce a dus la o întârziere în localizarea lui Dincă.
La câteva luni de la crimă, mai exact în septembrie 2019, Popescu a fost pus sub acuzare penală de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, între timp desființată, pentru că „ar fi respins propunerea organelor de poliție de a pătrunde în domiciliul lui Dincă Gheorghe”.
Este în continuare procuror la Caracal
După alți trei ani, în martie 2022, dosarul lui Popescu a ajuns de la SIIJ la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care au clasat acuzațiile sub motiv că ”fapta nu există sau nu e prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
În ultima declarați de avere, pentru anul 2022, procurorul Ovidiu Popescu a declarat că a primit un salariu lunar de 2.500 de euro.
Procurorul șef de la Caracal este magistrat în continuare
La Parchetul din Caracal, la acel moment, șeful lui Popescu era procurorul șef Cătălin Zăvoianu.
Potrivit documentelor judiciare, acesta ar fi decis ca percheziția să fie făcută în cursul dimineții, deoarece ”lucrătorii de poliţie nu au identificat indicii de săvârşire a unei infracţiuni flagrante în derulare”.
El a fost audiat la SIIJ în calitate de martor, iar la ieșirea de la audieri a avut o reacție complet ciudată. Magistratul a fugit pe un trotuar pentru câteva sute de metri, fiind urmărit de jurnaliștii prezenți.
În prezent, Zăvoianu este procuror la parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, potrivit Libertatea.