Este permis sau nu să dormi în mașină? Regulile pe care trebuie să le știe șoferii
- Antonia Hendrik
- 5 august 2023, 08:14
Este permis sau nu să dormi în mașină conform legii privind circulația rutieră? Oboseala la volan este unul dintre factorii responsabili pentru accidentele de circulație petrecute pe șoselele din România. Specialiștii recomandă să tragem un pui de somn atunci când intervine oboseala, dar în anumite condiții prevăzute de lege.
Este permis sau nu să dormi în mașină? Potrivit specialiștilor, șoferii care parcurg distanțe mari sau pleacă în concedii, le este recomandat să nu conducă pe timpul nopții și după-amiază, deoarece oboseala la volan se instalează în aceste momente ale zilei.
Astfel, suntem sfătuiți să evităm să conducem între orele 2.00 și 2.59, când bioritmul și vizibilitatea sunt reduse și între 15.00 și 15.59, când oboseala acumulată în timpul zilei are mare influență asupra capacității de conducere. Din acest motiv, este recomandabil să întrerupem călătoria, să căutăm un loc de parcare potrivit și să dormim măcar o oră.
Este permis sau nu să dormi în mașină. Ce prevede legea privind circulația rutieră
Legea privind circulația rutieră (StVO) nu interzice în general dormitul în mașină, dar trebuie respectate regulile generale de circulație. De exemplu, vehiculul nu trebuie parcat într-o zonă în care ar împiedica accesul serviciilor de urgență. Parcarea pe o proprietate privată este, de asemenea, interzisă fără acordul proprietarului, aici fiind incluse, printre altele, majoritatea parcărilor din supermarketuri.
Așadar, nu este permisă lăsarea motorului pornit. Prin urmare, este posibil să trebuiască să vă descurcați fără aer condiționat sau încălzire. Dacă ați băut, cel mai bine este să trageți un pui de somn pe bancheta din spate. Pentru că acest lucru împiedică poliția să vă evalueze comportamentul ca tentativă de conducere și să vă sancționeze.
Un pui de somn pentru a vă restabili capacitatea de a conduce este în general permis, dar situația este diferită dacă petreceți noaptea în mașină permanent. Pentru că în Germania există o obligație legală de înregistrare și o mașină nu este permisă ca loc de reședință.
Regulile pe care trebuie să le respectați atunci când dormiți în mașină
Dacă doriți să petreceți noaptea în mașină, ar trebui, printre altele, să vă alegeți cu atenție locul de parcare. Este deosebit de important să acordați atenție reglementărilor legale pentru oprire și parcare. Ar trebui să luați în considerare și aspectul de securitate. Zonele rezidențiale și parcările publice ar trebui preferate locațiilor îndepărtate. Zonele de odihnă de pe autostradă au avantajul că există de obicei instalații sanitare și puteți cumpăra și ceva de băut și de mâncat dacă este necesar.
Pentru ca obiectele de valoare să fie încă la locul potrivit după ce dormiți, ar trebui să le depozitați unde le puteți vedea. De asemenea, este recomandabil să vă blocați în vehicul. În același timp, ar trebui să vă asigurați că aerul poate circula în vehicul deschizând puțin geamurile.
În că un aspect important. Dacă doriți să dormiți în mașină, ar trebui să fiți atenți și la condițiile meteo. Când soarele strălucește, un vehicul parcat se poate încălzi rapid, astfel încât există riscul de moarte din cauza căldurii pentru ocupanți. În schimb, poate fi destul de frig în mașină în timpul temperaturilor de iarnă. Cu toate acestea, încălzitoarele suplimentare pot deveni un pericol de incendiu.
Unde este permis să dormi peste noapte într-o mașină în străinătate?
Dacă doriți să economisiți costul cazării atunci când călătoriți prin Europa și preferați să petreceți noaptea în propria mașină, ar trebui să aflați în prealabil reglementările aplicabile. Pentru că turiştii care dorm în maşină fără permisiune există amenzi mari în străinătate .
Campingul la întâmplare este în general interzis în Danemarca, Grecia, Croația, Olanda și Portugalia, de exemplu. În Franța, Italia, Austria și Elveția, s-ar putea să vă descurcați fără rezervări la hotel. Cu toate acestea, dacă doriți să dormiți în mașină acolo, aveți nevoie de un permis de la autoritățile locale.
Pe de altă parte, situația este deosebit de flexibilă în Suedia, Norvegia și Finlanda, deoarece așa-numitul drept de acces public se aplică în țările scandinave. În conformitate cu acesta, toate locurile publice neprotejate pot fi folosite pentru campare și înnoptări. Însă ar trebui să vă alegeți cu atenție locul de parcare dacă doriți să dormiți în mașină. Pentru că dacă un vehicul parcat reprezintă un obstacol în trafic sau dacă s-au produs pagube în natură se aplică sancțiuni, informează bussgeldkatalog.org.