Cine este generalul Cătălin Zisu, acuzat de Becali că stă în spatele distrugerii clubului Steaua
- Simona Ionescu
- 22 iulie 2023, 09:23
Conflictul dintre FCSB și Steaua București, în contextul închirierii stadionului din Ghencea, a căpătat cote mai ridicate ca niciodată. Fanii echipei lui Gigi Becali protesează că fotbaliștilor le este interzis să joace în Ghencea, iar Becali iese cu noi acuzații despre jocuri oculte și personaje cu mare influență.
Colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua, este cel care s-a bătut ca, prin contract, să-i fie interzis echipei FCSB să joace pe stadionul Ghencea, stadion refăcut pe banii statului și aflat în administrația Armatei.
Foarte mulți sportivi, suporteri ai FCSB, internauți și chiar politicieni au îmbrățișat ideea că nu este în regulă ca din ambiții personale să fie împiedicat accesul fotbaliștilor unui club, fie privat, fie de stat, la un teren sau o bază de sport.
Intervenția premierului Ciolacu: a trimis corpul de control la CSA Steaua
Premierul Marcel Ciolacu a avut și el un cuvânt de spus despre scandalul provocat de interzicerea meciului cu FCSB pe stadionul Steaua, după ce a văzut valul de nemulțumiri ale suporterilor și seria de dezbateri de la televiziunile de sport.
El a ieșit cu o declarație clară, în care a precizat că stadioanele sunt pentru sportivi și pentru ca aceștia să facă performanță. Drept urmare, crede că nu este normal ca oficiali ai unei echipe plătite de statul român (CSA Steaua) să interzică unei alte grupări sportive să folosească un teren al statului.
Din acest motiv a trimis corpul de control la CSA Steaua București. Este prima autoritate a statului care tranșează această problemă de rivalitate între un grup din Armată și Gigi Becali, cel care a preluat tot de la Armată, la sfârșitul anilor 90, vechea echipă Steaua.
„Nu vreau să intru într-o polemică. Noi avem niște stadioane pe care le trebuie să le punem la dispoziția sportivilor, în funcție de performanță, nu de criterii personale (…) Nu poți să te exprimi la TV pe o bază a statului, construită din bani publici.
Trebuie să avem bun simț cu toții și să intrăm într-o logică a performanței în sport, nu a ambițiilor personale. Nu am făcut acest lucru pentru FCSB sau pentru un anumit patron. Am făcut acest lucru pentru un principiu simplu: sportivii trebuie să joace pe un stadion. Nu cunosc dedesubturile, dar de aceea am trimis Corpul de Control, ca să avem răspunsuri la toate întrebările”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acuzațiile lui Gigi Becali
Gigi Becali, în cadrul unei conferințe de presă, a afirmat că el crede că Florin Talpan este susținut de generalul Cătălin Zisu, cel care a avut conflicte în trecut cu patronul roș-albaștrilor, din cauza stadionului din Ghencea.
Becali crede că cei doi sunt oamenii care au blocat disputarea meciului FCSB - Dinamo pe stadionul Steaua.
„Talpan e susţinut de aceeaşi persoană care a susţinut şi nesemnarea contractului. Are putere mare, numai că nu are la nivel de Guvern. E posibil să fie Zisu. Omul, când are bani, dacă mai are şi grad, dacă, să zicem e general, şi mai face şi 50-60 de milioane de euro, atunci cu acela nu poţi să te mai pui. Ăla are şi putere de grad, şi putere politică şi putere de bani. Ăla e puternic, tată, e greu.
Zisu ăsta are el ceva, s-a făcut mare milionar, stă ascuns, dar e mare milionar. Dar poate trimite şi DNA-ul un control să vadă ce s-a întâmplat cu logistica Armatei, să vedem unde sunt miliardele, nenea Zisu. Toţi care s-au luat cu mine, toţi au căzut în belele. O să vedeţi. Toţi care îmi fac mie rele, toţi o să treacă numai prin belele”, a declarat Gigi Becali, în cadrul conferinței de presă.
Cine este generalul-afacerist Cătălin Zisu
În 2018, gen cu 3 stele Cătălin Zisu, adică General-locotenent dr., era comandantul Comandamentului Logistic Întrunit. Revenise pe postul din cadrul MApN, după ce, o perioadă fusese secretar de stat la Administrația Rezervelor de Stat și la cârma logisticii armatei este și azi.
Gradul de general l-a obținut la 37 de ani, fiind cel mai tânăr general din armata română. În acea vreme era apropiat de ministrul Victor Babiuc. Mai târziu, în 2006, a ajuns doctor datorită generalului Gabriel Oprea.
Suntem încă mulți ziariști care am urmărit și scris despre activitatea și faptele colonelului Zisu, ajuns general al Armatei Române.
A fost mereu prezent în câteva afaceri de răsunet, începând cu anii 90, și mereu a activat pe lângă puternicii vremii – politicieni și oameni de afaceri.
De numele ofițerului Cătălin Zisu se leagă multe. Îl regăsim în afaceile și scandaluri care au măcinat clubul Steaua: licitațiile de închiriere a stadionului Ghencea, constituirea societății pe acțiuni SC FC Steaua SA, schimbul de terenuri dintre Gigi Becali si MApN.
În scandalul intern din MApN, când Zisu a reușit să treacă în subordonarea Direcției pe care o conducea a celor mai multe și mai profitabile unități turistice (hoteluri, centre de sănătate, cămine), aflate în administrarea unui Corp al Armatei existent în fiecare județ, la care aveau acces facil toți militarii. N-au mai avut decât cu aprobarea generalului Zisu de la Logistică.
În 2007, președintele Traian Băsescu este cel care i-a dat cea de-a doua stea generalului Zisu, apoi următoarea a primit-o în 2011. Iar în august 2012, după ce a devenit premierul României, Victor Ponta l-a numit, prin decizie, pe generalul locotenent Cătălin-Ştefăniţă Zisu în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
Afacerea Steaua-Becali și scandalul care a urmat
La sfârșitul anilor 90, frații Viorel și George Păunescu împreună cu Gigi Becali și sprijiniți de niște ofițeri MApN au înființat o societate pe acțiuni prin care au preluat echipa de fotbal Steaua.
Erau investitorii mult așteptați pentru ca echipa să se întărească, iar fotbaliștii, antrenorii și restul stafului tehnic să câștige bani frumoși. Printre ofițerii care au sprijinit transferul echipei armatei către SC FC Steaua SA s-a aflat și Cătălin Zisu, om apropiat atunci de ministrul Victor Babiuc.
Viorel Păunescu era un om de-al casei la Steaua, încă de pe vremea lui Ceaușescu, când la barul Melody, administrat de Păunescu, se adunau fotbaliștii de la Steaua. De asemenea, amiciția dintre Viorel Păunescu și Valentin Ceaușescu, „îngerul păzitor” al celor de la Steaua, era cunoscută.
În anul 1999, guvernul Convenției Democrate a dat o Hotărâre prin care FC Steaua SA primea în folosință, gratuit, pe o perioadă de 20 de ani, stadionul Ghencea și baza sportivă.
Lucrurile au funcționat bine o perioadă, până când Becali a sesizat că el e singurul care bagă bani serioși în echipă spre deosebire de ceilalți acționari. A făcut scandal, s-a certat cu frații Păunescu și a țipat că va deveni patronul Stelei ca acționar majoritar.
Cătălin Zisu era membru în cadrul Adunării Generale a CSA Steaua chiar în perioada în care MApN pierdea controlul asupra clubului în favoarea lui Becali.
O perioadă, Zisu și alți colonei, avizați și de ministrul Babiuc, au fost de partea lui Gigi Becali. Împreună făcuseră, tot în 1999, schimbul de terenuri între Becali și MApN. Doar că odată ce afacerile Steaua-terenuri au apărut în presă, lucrurile s-au schimbat.
După nici trei ani, colonelul Cătălin Zisu, care devenise între timp general și ofițerul însărcinat să descurce problema cu stadionul, afirma ca acesta poate fi atribuit, cu titlu de închiriere, doar în baza unei licitații. Becali a luat foc.
Ziarele erau pline de declarațiile lui, ale lui Viorel Păunescu și Zisu, din partea MApN. După un schimb de replici dure, Gigi Becali a fost singurul care a licitat, încheind cu MApN un contract de închiriere pe doi ani pentru stadionul Ghencea. A plătit chirie sume importante, doar că nu pentru 20 de ani de folosință ci doar pentru doi.
Capii Armatei trec de partea fraților Păunescu
Toată tărășenia cu contractul pe 20 de ani pentru stadionul Ghencea s-a petrecut în anul 2002. Viorel Păunescu, președintele Consiliului de Administrație al FC Steaua și Gigi Becali, vicepreședinte al CA și principal finanțator al echipei, s-au bătut public pentru șefia societății pe acțiuni.
Tot atunci, generalul Cătălin Zisu i-a tras alături de el și de frații Păunescu pe generalii Eugen Bădălan și Traian Pigui, cei doi fiind implantați în Adunarea Generală de ministrul Apărării Victor Babiuc, scria presa vremii. Cu toții mizau pe succesul lui Viorel Păunescu și al fratelui său, bancherul George Păunescu. Și l-au obținut.
Surse din mediul politic și sportiv, dar și vocalul Becali au susținut că generalii au cerut cabinetului Năstase să dea o altă Hotărâre de Guvern prin care s-a anulat HG din 1999, cea prin care FC Steaua SA primea în folosință, gratuit, pe o perioada de 20 de ani, stadionul și baza sportivă. Hotărârea a apărut în vara anului 2003.