Tunisia și UE semnează un „parteneriat strategic” pentru economie și politica de migrație

Tunisia și UE semnează un „parteneriat strategic” pentru economie și politica de migrațieTunisia a refuzat ajutoarele din Europa / Sursa foto: dreamstime.com

Uniunea Europeană și Tunisia au semnat duminică, 16 iulie, la Tunis, un protocol de acord pentru un "parteneriat strategic cuprinzător" legat de lupta împotriva imigrației ilegale, dezvoltarea economică a țării și energiile regenerabile.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat un acord de "investire în prosperitate partajată", vorbin despre "cinci piloni", inclusiv chestiunile legate de migrație. Tunisia este un punct de plecare pentru mii de migranți care traversează Marea Mediterană spre Europa, scrie Le Figaro.

Șefii de guvern italian, Giorgia Meloni, și olandez, Mark Rutte, l-au însoțit pe liderul european după o primă vizită a acestui trio în urmă, vizită în cadrul căreia au propus acest parteneriat. Este vorba despre "un nou pas important pentru a face față crizei migrației într-un mod integrat", a spus Giorgia Meloni, care l-a invitat pe președintele tunisian Kaïs Saïed, prezent alături de ea, să participe duminica viitoare la Roma la un summit pe tema migrației. La rândul său, liderul tunisian a insistat  asupra secțiunii acordului referitoare la "apropierea între popoare".

Potrivit Giorgiei Meloni, parteneriatul dintre Tunisia și Uniunea Europeană (UE) "poate fi considerat un model pentru stabilirea de noi relații cu Africa de Nord". Mark Rutte, la rândul său, a considerat că "acordul va aduce beneficii atât Uniunii Europene, cât și poporului tunisian", amintind că UE este principalul partener comercial al Tunisiei și principalul investitor al acesteia. Cât despre imigrație, el a asigurat că acordul va "controla mai bine imigrația ilegală".

Acordul include un ajutor de 105 milioane de euro pentru lupta împotriva imigrației ilegale și un sprijin bugetar de 150 de milioane de euro, deoarece Tunisia este împovărată de o datorie de 80% din PIB și nu are numerar. În timpul primei sale vizite, troica europeană a menționat "asistență macrofinanciară de 900 de milioane de euro" care ar putea fi acordată Tunisiei sub forma unui împrumut în anii următori.

Duminică, Ursula von der Leyen a declarat că Bruxelles-ul "este pregătit să ofere această asistență de îndată ce vor fi întrunite condițiile". Această "asistență" din partea UE este condiționată de un acord între Tunisia și Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un nou împrumut de la Fond, dosar care este blocat de luni de zile. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News