Președinta Ungariei a sesizat Curtea Constituțională împotriva lui Viktor Orbán
- Dragoș Lefterescu
- 17 iulie 2023, 10:46
Principala preocupare a șefului statului este că legislația recent adoptată, care urmează să intre în vigoare din luna august, ar putea fi abrogată chiar printr-un decret dat de ministerul de resort.
Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, a propus o procedură preliminară de control a normelor pentru legea investițiilor recent adoptată, a aflat portalul ungar Telex de pe site-ul Curţii Constituţionale din Ungaria.
Această propunere înseamnă că documentul adoptat pe 4 iulie în Parlmanet sub denumirea „Legea privind Ordinul Investițiilor de Stat în Construcții”, nu va fi promulgată deocamdată de preşedintele ţării, în pofida faptului că ministrul construcțiilor și transporturilor, János Lázár, a susţinut chiar şi o conferință de presă în aceste zile la care a anunţat că legea va intra în vigoare la 1 august. Acest lucru este puțin probabil deocamdată, scrie Nepszava.
Şeful statului a solicitat Curţii Constituţionale analizarea acelui paragraf din lege, în conformitate cu Legea fundamentală, potrivit căruia regulile detaliate și cuprinzătoare privind ordinea investițiilor de stat în construcții ar putea fi anulate printr-un decret al ministerului de resort. "Nici ministrul János Lázár nu este obligat să-şi urmeze propriile reguli, pentru că potrivit legii construcţiilor se poate abate de la ceea ce este cuprins în ea printr-un decret.Posibilitatea unei abateri în lipsa unor cadre de fond golește reglementările legale și încalcă ierarhia normelor", a explicat Katalin Novák.
Aşa cum a relatat şi ziarul ungar "Népszava", în urmă cu două zile, János Lázár a afirmat că "după 32 de ani, noua lege reglementează cadrul și condițiile de cheltuire a fondurilor publice", și a subliniat că în cadrul dezbaterii publice a legii au fost primite aproximativ o mie de propuneri de la 40 de organizații profesionale.
„Noua lege garantează predictibilitatea pentru cei implicați în construcție și vizează, de asemenea, sustenabilitatea, impactul redus asupra mediului și rentabilitatea”, a subliniat ministrul, numind legislația drept „patriotică”, care va crea posibilitatea, în primul rând, pentru implicarea IMM-urilor ungare în investitii publice.
Este vorba de bani mulţi, deoarece dacă legea ar intra în vigoare, în baza ei, investițiile aflate în derulare în valoare totală de 3.300 miliarde de forinţi ar fi finalizate sub supravegherea ministerului, iar 200 de noi investiții în valoare de 1.300 de miliarde de forinţi se află în curs de pregătire. (Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR)