Multe spitale din România stau să cadă, iar bolnavii sunt îngroziți. „Pleci mai grav decât vii. Nu pot sa zic dezastru, că e prea puțin”

Multe spitale din România stau să cadă, iar bolnavii sunt îngroziți. „Pleci mai grav decât vii. Nu pot sa zic dezastru, că e prea puțin”Sursa: Wikipedia

Clădiri vechi, saloane improprii cu zeci de paturi, pereți care ascund infecții aproape imposibil de ucis - sunt doar câteva din problemele sistemului medical românesc.

Aproape o treime din cele 375 de spitale din România sunt pe lista roșie a construcțiilor care riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur mare. Acestea ar trebui închise de urgență, pentru că reprezintă un real pericol pentru pacienți și personal. Un astfel de spital este cel județean, din Brăila, unde clădirea în care funcționează unele dintre cele mai importante specializări are 100 de ani și nicio consolidare la activ.

Aproape incredibil de conceput – asistentele vopsesc ușile vechi de lemn, ca să mai păcălească ochii vizitatorilor. Bolnavii știu însă că intră în spitale de care se tem, iar medicii le părăsesc pentru că nu vor să muncească în locuri în care nu-și pot trata pacienții adecvat.

Pereți care se sfărâmă, geamuri sparte, asistente care vopsesc ușile

Dacă în Europa, pacienții sunt salvați prin terapii inovatoare și aparatură de ultimă generație, la noi, în cele mai multe orașe, medicina a încremenit în timp. Spitalele stau să cadă, iar bolnavii sunt îngroziți că locul care ar trebui să le aducă vindecarea îi poate îmbolnăvi mai rău.

„Un alt virus, pleci mai grav decât vii, eu am fost internat la oncologie. Nu pot sa zic dezastru că e prea puțin”, spune un pacient. Spitalul 3 din Brăila este de fapt o clădire a celui mai mare spital din județ. Un loc în care de un veac s-au făcut doar cârpeli. Dovadă stau și imaginile pe care le-am surprins când am ajuns noi – ca să mai stingă din imaginea deplorabilă a clădirii, câteva asistente vopsesc o ușă.

„Ne organizăm cum putem. Trebuie, până ajungem să schimbăm lemnăria, paturile, tocurile ferestrelor să reziste, să ameliorăm treaba”, Dragoș Voicu, directorul medical al Spitalului Județean Brăila. Clădirea are peste 100 de ani vechime, este o clădire monument istoric, se vede de afară cat e de deteriorată, are geamuri sparte, uși din lemn, iar înăuntru este faianțată.

600 de pacienți sunt internați aici în permanenţă

În această clădire veche funcționează ortopedia, oncologia şi alte câteva secţii ale Spitalului Județean Brăila. În total, 600 de pacienți sunt internaţi aici în permanenţă. Medicii speră la ziua când vor lucra într-un spital modern. „Toți ne-am dori saloane moderne, cu 2 paturi, cu toaletă proprie, cam cum se discută azi în Europa, dar fiind o clădire veche ea este upgradată la maximum”, spune Cristian Pricop, medic coordonator.

„Normativul la urgență e de 20 medici urgentiști, noi suntem acum șapte medici, un coleg se pensionează la 1 iulie, vom rămâne șase”, spune Adina Georgescu, medic primar de urgență. Șase medici pentru 150 de pacienți, pentru că atâția ajung zilnic la unitatea de urgențe a spitalului din Brăila.

„Să se satureze Occidentul de medicii români și să se întoarcă înapoi cei care au plecat”, mai spune Dragoș Voicu, directorul medical al Spitalului Județean Brăila.

Jumătate dintre medicii de familie au peste 62 de ani

„Vor fi sufocate și spitalele, și UPU-rile, din câte știu și acolo e deficit de personal și ca să facă față la necesitățile și urgențele care sunt. Este și va fi foarte greu”, spune Marian Baciu, medic de familie.

„Pregătirea în rezidențiat în medicina de familie ar trebui să constituie prioritățile majore al oricărui program de guvernare pe 10 ani de acum înainte”, susține Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Cu atât mai mult cu cât jumătate dintre medicii de familie au peste 62 de ani, adică s-ar putea pensiona, iar numărul doctorilor care au sub 40 de nu ajunge nici măcar la o mie. „Este sumbru pentru că anii trec și timpul nu te iartă, iar la un moment ajungem la o vârsta și nu mai putem profesa și din spate nu mai vine mare lucru”, adaugă medicul Marian Baciu, pentru digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News