Noi măsuri pentru cerealele ucrainene. Ce pregătește Comisia Europeană

Noi măsuri pentru cerealele ucrainene. Ce pregătește Comisia Europeană Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană se pregătește sp prelungească interdicția privind unele produse ucrainene. Ministrul polonez al agriculturii este cel care a făcut anunțul.

El spune că a primit și un draft în acest sens, iar interdicția ar fi valabila până la data de 15 septembrie pentru cele cinci țări care se învecinează cu Ucraina. Uniunea Europeană a stabilit pe 2 mai, diferite restricții pentru vânzările de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui în cele cinci țări. Astfel Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia trebuiau să fie ferite și să se diminueze oferta excedentară de cereale în aceste ţări.

Dar, prin aceste state s-a permis tranzitul acestor cereale și exportul lor în alte țări. „Am primit de la CE un proiect al unui nou regulament care interzice importul a 4 produse în cele 5 ţări", a consemnat Robert Telus pe Twitter. "Durata prevăzută în proiect este 15 septembrie anul acesta. Este un proiect, dar sper că va intra în vigoare începând de mâine", a mai scris el. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că nu a fost încă luată o decizie. 

Se așteaptă o decizie în aceste zile 

"Există încă discuţii în curs de desfăşurare şi vom comunica atunci când va exista o decizie, care va interveni probabil mai târziu în cursul zilei de astăzi", a spus acesta. Uniunea Europeană a decis să liberalizeze toate importurile din Ucraina pentru o perioadă iniţială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a ajuta Kievul în eforturile sale de a respinge invazia Rusiei. Iar luna trecută a fost de acord să prelungească suspendarea taxelor pentru încă un an. Doar că cele cinci ţări au înregistrat o creştere uriaşă a importurilor din Ucraina, în urma suspendării tarifelor. Nici Ucraina nu a avut soartă mai ușoară, fiindu-i extrem de dificil să exporte cerealele din cauza războiului. Chiar președintele Zelenski i-a cerut președintei Comisiei Europene să elimine necondiţionat tuoate restricţiile la export pentru produsele agricole ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News