Putin vrea să taie legăturile dintre ceceni și Grupul Wagner, după ce a fost șantajat de aceștia

Putin vrea să taie legăturile dintre ceceni și Grupul Wagner, după ce a fost șantajat de aceștia Fiul lui Prigojin preia comanda Grupului Wagner / Sursa foto: Twitter

Putin sau comandamentul militar rus i-au ordonat liderului cecen Kadîrov să sporească prezența unităților sale pe câmpul de luptă ca răzbunare pentru încercarea de șantaj. O tentativă de a forța mâna liderului de la Kremlin, pusă în practică împreună cu Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner. Luna trecută, liderul mercenarilor Grupului Wagner a atacat de mai multe ori conducerea Rusiei, deplângând lipsa muniției pentru trupele sale care luptau pe prima linie la Bahmut.

Potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Putin ar putea încerca să întrerupă legăturile dintre aliații săi, deveniți prea puternici, după ce au încercat să-l „șantajeze” luna trecută, a sugerat o analiză a experților americani.

Comandamentul militar rus a ordonat forțelor conduse de liderul cecen Ramzan Kadîrov să înceapă operațiuni ofensive în Ucraina, pe măsură ce mercenarii Grupului Wagner ai lui Evgheni Prigojin încep să părăsească prima linie din orașul Bakhmut, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington.

Această mișcare, remarcă analiza, poate fi văzută ca un act de răzbunare al președintelui rus, având în vedere că trupele liderului cecenian par să fi rămas departe de prima linie în ultimele luni. Aceasta susține că revenirea la ofensiva forțelor cecene va avea loc la aproape un an după ce au participat ultima dată la operațiuni de luptă de mare intensitate, a remarcat ISW.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul din Ucraina

La începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, forțele lui Kadîrov se aflau în mijlocul acțiunii la Mariupol, Severodonețk și Lisichansk. Pe de altă parte, în ultimele luni, aceștia au desfășurat operațiuni ofensive în principal în jurul orașului Bilohorivka, în zona Lugansk din estul Ucrainei și în regiunea de sud a Zaporojie.

Întrucât trupele lui Kadyrov „operează ca o forță de poliție” în teritoriile ocupate, mai degrabă decât luptă pe prima linie, ISW consideră că liderul lor pare că „și-ar fi conservat forțele”.

Analiza ISW a mai menționat: „Participarea limitată a unităților cecene pe linia frontului, alături de accentul puternic pus de Kadîrov pe recrutare, poate sugera că Kadîrov ezită să-și angajeze forțele în operațiunile ofensive în Ucraina, în ciuda narațiunilor sale ultranaționaliste”. Cu toate acestea, repoziționarea forțelor lui Kadîrov poate provoca o creștere a numărului de decese a trupelor cecene.

Analiza ISW a mai spus: „Prigojin a răspuns pe 31 mai la știrile despre transferul forțelor cecene în regiunea Donețk ocupată, declarând că este încrezător că forțele lui Kadîrov vor avea succes în capturarea unor așezări din regiune, dar a subliniat că Kadîrov nu a fost însărcinat cu capturarea regiunii Doneţk”.

Putin, șantajat de Kadîrov

Analiza a continuat susținând că Kadîrov „a participat la încercarea de șantaj a lui Prigojin” asupra lui Vladimir Putin la începutul lunii mai, când Ministerului rus al Apărării i s-a cerut să aloce provizii militare suplimentare trupelor Wagner din Bahmut devastat de război.

ISW a adăugat: „Kadîrov a susținut că forțele sale vor elibera forțele lui Wagner pe 6 mai și chiar i-a cerut direct lui Putin să autorizeze transferul forțelor cecene din alte direcții către Bahmut. „Putin ar fi putut percepe comportamentul lui Kadîrov ca o amenințare la adresa controlului său, având în vedere că Kadîrov și Prigozhin au condus o campanie de informare comună de succes la începutul lunii octombrie 2022 pentru a facilita schimbările de comandă militară.