Reguli noi pentru românii care iau credite bancare. Funcționarii băncii nu mai au voie să sune după ora 20.00
- Ionel Sclavone
- 26 mai 2023, 08:32
Reprezentanții băncilor comerciale nu vor mai putea să-și sune clienții la orice oră din zi și din noapte cu probleme legate de credite. Măsura intră în vigoare de vineri, 26 mai, odată cu Legea 134/2023 care modifică legislația prividn creditele ipotecare. Până în prezent o astfel de restricție se aplica doar în cazul recuperatorilor de creanțe.
Începând de vineri, 26 mai, intră în vigoare Legea 134/2023 care aduce o serie de modificări cadrului legislativ ce reglementează creditele ipotecare. Este vorba despre Ordonanța de Urgență nr 52/2016.
Actul normativ introduce interdicția funcționarilor din bănci de a suna clienții după ora 20.00. Această interdicție îi viza până acum doar pe recuperatorii de creanțe. Legea o va extinde și asupra băncilor și a celorlalte entități din sistemul bancar și interzice ca debitorii să fie contactați între orele 20.00 și 9.00. Aceste noutăți au fost introduse la art. 60, litera j, din ordonanță, acolo unde vechea formulare interzicea „comunicarea entității care desfășoară activitatea de recuperare creanțe cu consumatorul în intervalul orar 20.00- 09.00”.
După modificare, legea stabilește că este interzisă „comunicarea cu consumatorul în intervalul orar 20.00 - 9.00”. Practic, prin această reglementare se extinde restricția la toate entitățile vizate de aplicarea OUG nr. 52/2016, fiind vorba atât despre bănci, cât și despre creditori non-financiari, intermediari de credite, entități care recuperarează creanțe sau furnizori de servicii accesorii.
De menționat că, din 2016 încoace, recuperatorii de datorii au o serie de interdicții exprese atunci când venea vorba de contactarea cetățenilor și comunicarea cu aceștia. Încălcarea acestor reguli poate fi sancționată cu amenzi de până la 100.000 de lei de către autorități, la sesizarea cetățenilor sau din oficiu.
Ce mai prevede legea
O altă schimbare introduce obligația, pentru bănci, de a pune la dispoziția clienților, pe propriul site web, un simulator care să calculeze dobânda anuală efectivă (DAE) aferentă creditului. Simulatorul va trebui să fie funcțional indiferent de valoarea creditului sau de perioada de creditare alese de clienți.
Legea mai prevede schimbarea modului de raportare, în cazul creditelor în valută, a cursului de schimb. Concret, va fi luat în calcul cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României (BNR) și valabil la data încheierii contractului. Este vorba despre cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ziua în care se semnează contractul, nu la cel comunicat în acea zi, deoarece acesta se anunță la ora 13:00 și este valabil pentru ziua următoare.
Pe de altă parte, creditorii își vor putea retrage oferta, făcută unui client, dacă apar schimbări în fișa europeană de informații standardizate, până la semnarea contractului. De exemplu, dacă veniturile solicitantului de credit scad sau dacă ia alte credite între timp.