Coreea de Nord critică acordul nuclear Seul-Washington

Coreea de Nord critică acordul nuclear Seul-Washington Sursa foto: Arhiva EVZ

Coreea de Sud și Statele Unite au adoptat miercuri "Declarația de la Washington", care le consolidează în mod semnificativ cooperarea în materie de apărare, inclusiv în domeniul nuclear.

Sâmbătă, Coreea de Nord a criticat acordul încheiat între Coreea de Sud și Statele Unite pentru a consolida descurajarea nucleară, sora foarte puternică a liderului Kim Jong Un, Kim Yo Jong, afirmând că acesta nu poate conduce decât către "un pericol mai mare".

Miercuri, în timpul unei vizite a președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol în Statele Unite, Washingtonul și Seulul au avertizat Coreea de Nord împotriva oricărui atac nuclear care ar determina un răspuns care ar "pune capăt" regimului de la Phenian. Acest acord "va contribui doar la expunerea păcii și securității în Asia de Nord-Est și în lume la un pericol mai mare și, prin urmare, este o acțiune care nu poate fi în niciun caz benefică" a spus Kim Yo Jong, potrivit observațiilor raportate sâmbătă de agenția de știri nord-coreeană KCNA.

Coreea de Nord este convinsă de necesitatea "perfecționării în continuare" a programului său de descurajare nucleară, a punctat agenţia. "Cu cât dușmanii persistă în organizarea de exerciții nucleare, cu cât desfășoară mai mult arme nucleare în apropierea peninsulei coreene, cu atât exercitarea dreptului nostru la autoapărare va fi direct proporțională", a avertizat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Yoon Suk Yeol și omologul său american Joe Biden au adoptat, miercuri, "Declarația de la Washington", care le consolidează considerabil cooperarea în materie de apărare, inclusiv în domeniul nuclear. Printre măsurile decise în cadrul acestui acord se numără escala unui submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară în Coreea de Sud, pentru prima dată în patru decenii. Washingtonul și Seulul și-au sporit cooperarea în materie de apărare ca răspuns și au organizat ample exerciții militare comune.

Declarația „nebunească” a lui Kim Yo Jong

Criticile lui Joe Biden la adresa Phenianului sunt "absurde (...) din partea unei persoane de vârstă înaintată", a declarat Kim Yo Jong. Președintele Biden, în vârstă de 80 de ani, "nu este deloc capabil să-și asume această responsabilitate", a adăugat ea, numindu-l pe liderul american "un bătrân fără viitor". Este "prea mult pentru el să-și încheie cei doi ani rămași ai mandatului", a spus sora lui Kim Jong Un, care a adăugat că președintele sud-coreean Yoon Suk Yeok un "imbecil".Oficialii nord-coreeni sunt obișnuiți cu insulte și declarații ample despre liderii străini. În 2017, în timpul unui schimb furtunos între Twitter și mass-media de stat, Kim Jong Un l-a făcut "senil" pe președintele american de atunci, Donald Trump, potrivit lefigaro.fr

Sâmbătă, Ministerul Unificării din Coreea de Sud a condamnat declarația "nebunească" a lui Kim Yo Jong, care îi reflectă "nervozitatea și frustrarea față de consolidarea drastică a descurajării nucleare de către alianța SUA-Coreea". Ministerul, responsabil de relațiile inter-coreene, a adăugat că "limbajul grosolan" al Phenianului reflectă "nivelul scăzut al Nordului".

Comentariile lui Kim Yo Jong sugerează că tensiunile militare din peninsula coreeană "s-ar putea intensifica în mod semnificativ la niveluri similare cu cele atinse în 2017", a declarat Cheong Seong-chang de la Centrul pentru Studii Nord-coreene de la Institutul Sejong. Declarațiile surorii lui Kim Jong Un constituie un "protest aprig" al Phenianului față de afirmaţiile lui Joe Biden care estimează că "Nordul ar ajunge la sfârșitul regimului său, dacă ar efectua un atac nuclear".

 

(Traducerea Rador)