Cum le va cere China roboților de tip ChatGPT să se alinieze la „valorile fundamentale” comuniste

Cum le va cere China roboților de tip ChatGPT să se alinieze la „valorile fundamentale” comunisteȘeful OpenAI nu avea mari speranțe pentru ChatGPT. Sursa foto: Pixabay

Experții în inteligență artificială avertizează că Occidentul trebuie să învingă China în dezvoltarea inteligenței artificiale înainte de a fi „prea târziu”.

Autoritățile de reglementare chineze vor impune ca roboții de tip chatbot cu inteligență artificială, precum ChatGPT, să se alinieze la „valorile fundamentale” ale Partidului Comunist Chinez, potrivit unui proiect de norme.

Noile reguli ale Administrației spațiului cibernetic din China impun, de asemenea, ca roboții să respecte regimul extins de cenzură existent în țară. De asemenea, creatorii de chatbotsi vor trebui să se asigure că roboții lor respectă proprietatea intelectuală a creațiilor lor și nu mint.

În mod critic, dezvoltatorii vor trebui, de asemenea, să înregistreze algoritmul AI-ului lor la guvern și să îl împiedice din a furniza orice informație care subminează „puterea statului” sau unitatea națională, potrivit Wall Street Journal.

În timp ce dezvoltatorii precum OpenAI de la ChatGPT au pus unele limite pentru a îi împiedica pe roboții lor să discute diverse subiecte, cerințele propuse de China sunt mult mai stricte.

Reacția agresivă a Chinei vine în contextul în care guvernele din întreaga lume se luptă cu modul în care să reglementeze sau nu apariția sistemelor de inteligență artificială. Uniunea Europeană a propus deja o lege privind inteligența artificială în acest sens, însă legislatorii americani nu au propus încă nicio lege majoră.

Între timp, unii lideri din spațiul AI au cerut o scurtă pauză de la dezvoltare pentru a crea și reglementa reguli de siguranță și pentru a analiza cele mai bune practici în jurul dezvoltării AI. Miliardarul Elon Musk se numără printre marii lideri din domeniul tehnologiei care au semnat o scrisoare publică în acest sens la începutul anului curent.

Cu toate acestea, alți experți în inteligență artificială au susținut că o pauză în dezvoltarea aceste tehnologii în Occident le-ar permite concurenților chinezi să ajungă din urmă și chiar să depășească firmele occidentale care se ocupă cu inteligența artificială.

O companie chineză de top și-a dezvăluit la începutul lunii aprilie concurentul pentru ChatGPT de la OpenAI. Directorul general al SenseTime Group, Xu Li, a prezentat SenseChat în cadrul unei demonstrații care părea să arate că robotul prezintă multe dintre capacitățile ChatGPT, rata de performanță fiind aproape similară.

La rândul lor, SUA au încercat să limiteze capacitatea Chinei de a dezvolta o inteligență artificială eficientă, interzicând vânzarea de cipuri de accelerare a inteligenței artificiale către companiile chineze, potrivit Fox News.