Studenții pot primi credite bancare cu dobândă subvenționată de stat. Suma maximă este de 10.000 de euro

Studenții pot primi credite bancare cu dobândă subvenționată de stat. Suma maximă este de 10.000 de euro Sursa: Arhiva EVZ

Pe modelul altor state din Europa de Vest, și în România, un student poate obține un credit bancar pentru a se putea întreține în perioada în care urmează cursurile unei facultăți. Statul Român mai plătește dobânzile și pentru familiile tinere care pot lua un credit de maxim 75.000 de lei.

În programul național „Student Invest”, studenții de la facultățile acreditate de către Ministerul Educației Naționale, pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei.

Banii pot fi cheltuiți pentru taxe de studii, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc. Aceste credite au dobânzile subvenționate de stat.

Studenți cu rate lunare de 400 de lei

Un număr mare de studenți s-au înscris deja în acest program guvernamental, care îi ajută pe perioada studiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Studiez la Facultatea de Limbi Străine, la Universitatea Bucureşti. Ce mi se pare mie cel mai mare avantaj este dobânda subvenţionată. Taxa la mine la facultate este în jur de 4.000 de lei pe an”, a spus Andreea, o studentă la o facultate din București.

La un astfel de credit, rata lunară ajunge la 417 de lei pe lună, dobânda fiind suportată integral de stat. Creditul trebuie restituit într-o perioadă de maxim zece ani de zile.

”Dacă nu este salariat, angajat sau nu are nicio sursă de venit, studentul poate veni la bancă cu orice codebitor doreşte, fie că este o rudă, fie că este un prieten”, a declarat  George Ciubotariu, un oficial din cadrul Ministerul Familiei.

Credite pentru familiile tinere

Prin programul „Family Start”, care a fost înființat de Ministerul Familiei, o familie de tineri poate obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei.

În această situație, familia poate obține un credit pentru plata cheltuielilor ocazionare de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

De asemenea, acest credit mai poate fi accesat și pentru educația copiilor, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc.

Pentru un credit de 50.000 de lei rata lunară ajunge la 417 lei, în Programul „Student Invest”. Pentru cel de-al doilea program, cel pentru familiile tinere, pentru un credit de 75.000 lei, rată lunară ajunge la 625 de lei.

”Cel puțin unul dintre aplicanți trebuie să aibă un venit care să permită rambursarea unei rate. Și trebuie să vină cu acele propuneri de cheltuieli pe care le vor face din aceste credite. Sunt programe neacoperite de alte produse bancare", a precizat Andreea Surcel, de la Fondul Român de Garantare, pentru Antena3.