Consecințele marilor cutremure asupra planetei. Mesajul seismologilor de Ziua Pământului
- Ionel Sclavone
- 22 aprilie 2023, 22:00
Rotaţia Pământului se scurtează, iar Polul Nord se deplasează, iar aceste fenomene se reflectă și asupra condițiilor de viață de pe planeta noastră. Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis un mesaj avertisment cu prilejul Zilei Pământului. Aceștia au vorbit despre consecințele unor cutremure majore precum cele din Indonezia din 2014 ori din Turcia și Siria, din 2023.
Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) arată că omenirea se confruntă cu o expansiune a fenomenelor extreme, precum inundațiile, incendiile și seceta. Principalul factor care duce la acestea este încălzirea globală. Reprezentanții INCDFP au transmis un mesaj avertisment, cu prilejul Zilei Pământului, sărbătorită pe 22 aprilie.
„Acestea nu sunt singurele evenimente naturale care au un impact semnificativ asupra planetei noastre. Cutremurele catastrofale, tsunami-urile pe care le generează și erupțiile vulcanice sunt alte exemple ale acestor fenomene naturale care pot afecta grav mediul și societatea. Stiințe care se ocupă cu studiul Pământului, precum geologia, oceanografia, geofizica, sunt interconectate și ajută la înțelegerea Pământului și a fenomenelor care au loc pe suprafața sa”, se arată în mesaj.
Conform sursei citate, fizica pământului și seismologia au un rol esențial în furnizarea de informații despre structura și dinamica planetei. Iar la loc de cinste stă studierea cutremurelor și a mișcărilor tectonice. Astfel, seismologia contribuie indirect la înțelegerea și protejarea planetei prin identificarea zonelor cu risc seismic ridicat și prin dezvoltarea de tehnologii și sisteme de alertă timpurie în cazul producerii unui cutremur. Or, aceste sisteme pot contribui la reducerea impactului dezastrelor.
Rotaţia Pământului, afectată de seismele din ultimii ani
În acest context, reprezentanții INCDFP oferă mai multe exemple cu privire la consecințele unor cutremure asupra Pământului. INCDFP mai atrage atenția asupra efectelor negative ale dezastrelor naturale și antropice asupra societății.
„Un exemplu relevant este acela că cercetătorii de la NASA, folosind datele cutremului din Indonezia din 2004, având magnitudinea Mw 9.3 (EMSC), au constat că acest seism a avut consecințe asupra Pământului: a afectat rotația acestuia, a scurtat durata zilei cu 2,68 microsecunde, a modificat ușor forma planetei și a mutat Polul Nord către est cu aproximativ 2,5 centimetri. De asemenea, cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat și mobilizararea impresionantă a societății”, se arată în mesaj.
Totodată, instituția își propune să crească gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la riscurile pe care le presupun aceste dezastre. De asemenea, oamenii trebuie să fie pregătiți să facă față situațiilor de urgență care apar pe neprevăzute. Dezvoltarea tehnologiilor inovatoare pot duce la o societate mai sigură și mai rezilientă în fața dezastrelor naturale.