Un nou trend pe piața imobiliară. Este premieră în România

Un nou trend pe piața imobiliară. Este premieră în România Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Piața imobiliară din România, dar și din celelalte țări, trece prin transformări majore în ultima perioadă din cauza crizei economice. În aceste condiții, românii și-au schimbat opțiunile.

Românii sunt mai interesați de chirii, decât să își cumpere un apartament sau o casă, asta reprezentând o premieră pe piața imobiliară. La nivel de București, chiriile au scăzut cel mai mult în Sectorul 2.

Un studiu efectuat de un site specializat în imobiliare arată că în mai multe orașe din România, nivelul chiriilor a scăzut.

Astfel, în cursul lunii martie 2023 s-au înregistrat cu opt la sută mai multe accesări a unor pagini cu anunțuri imobiliare, de închiriat apartamente, decât în luna februarie a.c.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Interesul utilizatorilor se confirmă și prin numărul de contactări care a crescut cu 10% față de luna anterioară, respectiv cu 1% față de aceeași lună a anului trecut”, este concluzia studiului făcut de Storia.ro.

Chiriile scad în anumite zone din București

La nivelul lunii martie, chiriile pentru apartamente de trei și patru camere, au scăzut la nivel de București.

Studiul arată că bucureștenii sunt mai interesați de apartamentele din Sectorul 6, unde valoarea chiriilor a crescut cu zece la sută.

La polul opus, se află spațiile de locuit din Sectorul 2, unde s-a înregistrat o scădere a nivelului mediu, al chiriilor solicitate de proprietari.

Prețul mediu pentru o garsonieră a fost de 266 de euro, în Sectorul 5, și de 380 de euro, pentru una situată în Sectorul 1.

De asemenea, apartamentele cu două camere se închiriază cu prețuri care pot varia între 400 de euro, în Sectorul 6 și 600 de euro, în Sectorul 1.

Chiriile medii pentru un apartament de trei camere a fost de 500 de euro, în Sectoarele 4 și 6 și de 800 de euro în Sectorul 1.

Chirii mai mici și în Cluj Napoca și Arad

Orașul din România cu cel mai mare boom imobiliar, Cluj Napoca, a înregistrat o reducere a chiriilor cu opt la sută. De asemenea, în Arad, prețul mediu de închiriere a unei garsoniere este mai mic cu șase la sută.

Creșteri ale prețurilor pentru chirii s-au înregistrat la Constanța, cu zece la sută. De exemplu, la Brașov, o garsonieră poate fi închiriată pentru 300 de euro, în timp ce prețurile la apartamentele cu două și trei camere a rămas neschimbat.