Platformă digitală pentru înscrierea la facultate, unică la nivel de țară. Cum va funcționa „Univedu”
- Mihai Soica
- 3 aprilie 2023, 17:48
Un proiect de lege dezbătut în Senatul României prevede înființarea unei platforme digilate pentru înscrierea la facultate.
Sistemul deja funcționează la mai multe universități din România. Cei care se înscriu la facultate sau la cursurile de master își completează datele pe o platformă digitală, pentru a se înscrie.
Senatorii vor, acum, să creeze platforma ”Univedu”, care să fie unică la nivel de țară, prin care instituţiile de învăţământ superior de stat sau particulare trebuie să asigure posibilitatea candidaților de a-și depune dosarul de înscriere, în mod electronic.
Inițiatorii modificării Legii Educației Naționale susțin că noua platformă digitală ar urma să coste maximum 50.000 de euro, bani care ar proveni din fondurile Ministerului Educației.
„Candidatul declarat admis într-un program de studii universitare are obligaţia de a depune originalele înscrisurilor transmise în termen de maximum 20 de zile de la publicarea listelor finale privind candidaţii admişi, sub sancţiunea eliminării acestuia de pe lista de admitere. Candidatul îşi asumă responsabilitatea cu privire la autenticitatea şi conformitatea înscrisurilor încărcate electronic pe platformă şi cele originale”, se prevede în proiect de lege de la Senat.
Viitorii studenți ar fi scutiți de un drum
Proiectul este susținut de deputaţii Diana Buzoianu (USR), Gabriela Horga (PNL), Bogdan Gruia (PSD) şi senatorul USR Ştefan Pălărie. Alți 54 de parlamentari au semnat că sunt de acord cu acest proiect de lege.
Prin această platformă digitală, candidații ar fi scutiți de costuri cu deplasarea și cazarea în localitățile unde își au sediile universitățile, unde doresc să devină studenți, doar pentru a-și depune dosarele de înscriere.
Senatorul USR Ştefan Pălărie este unul dintre parlamentarii care susțin acest proiect de lege.
”Tinerii au nevoie de acces mai rapid şi uşor atunci când se înscriu la o facultate. Să o poată face de la distanţă, rapid şi fără costuri. Ministerul Educaţiei e cel care trebuie să conducă această schimbare, să ofere universităţilor şi tinerilor o platformă digitală complet accesibilă. Este un cost mic pentru statul român şi care ridică mult standardele”, a comentat senatorul Pălărie, citat de Agerpres.
Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat de Senat iar mai apoi contrasemnat de președintele României, Klaus Iohannis.