Războiul din Ucraina, ziua 403. Zelenski, despre preluarea președinției Consiliului de Securitate al ONU de către Rusia: Este „absurdă și distructivă”

Războiul din Ucraina, ziua 403. Zelenski, despre preluarea președinției Consiliului de Securitate al ONU de către Rusia: Este „absurdă și distructivă”Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina, ziua 403. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat aspru președinția Rusiei Consiliului de Securitate al ONU, care a intrat în vigoare de sâmbătă, 1 aprilie, în discursul său din această seară, spunând că este „absurdă și distructivă” și dovedește „falimentul total” al instituției.

Războiul din Ucraina, ziua 403. Sâmbătă, 1 aprilie, Rusia a preluat președinția celui mai important organism de securitate al ONU. Ultima dată când Moscova a deținut această funcție a fost în februarie 2022, când trupele ruse au lansat invazia pe scară largă din Ucraina.

Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seară că este absurd ca Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU. „Din păcate, avem și știri care sunt în mod evident absurde și distructive”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski: „Astăzi, statul terorist a început să prezideze Consiliul de Securitate al ONU”

Președinția Consiliului de Securitate este  deținută de fiecare membru pe rând timp de o lună, în ordinea alfabetică a numelor statelor membre. Acum a venit rândul Rusiei, așa că își asumă această poziție de putere, în ciuda faptului că s-a confruntat cu critici acerbe din partea multor membri ai alianței cu privire la invazia sa în Ucraina.

„Din nefericire, avem… niște știri evident absurde și distructive”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul său video de seară adresat națiunii, precizând că bombardamentele rusești au ucis vineri un băiețel de doar cinci luni. „Și, în același timp, Rusia prezidează Consiliul de Securitate al ONU. Este greu de imaginat ceva care să dovedească mai mult falimentul total al unor astfel de instituții”, a subliniat liderul de la Kiev.

Rusia se confruntă cu „amenințări existențiale”

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia se confruntă cu „amenințări existențiale” la adresa securității și dezvoltării sale din partea „statelor neprietenoase”, în timp ce i-a prezentat președintelui Vladimir Putin o doctrină de politică externă actualizată.

De asemenea, Rusia a spus că, dacă SUA ar amenința Moscova cu privire la arestarea reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich, va produce un „vârtej” , a informat agenţia de ştiri de stat RIA. Elizabeth Whelan, sora unui american despre care SUA spune că este deținut în Rusia, crede că Moscova i-a mutat temporar fratele.

Mai mult, ziarul a negat „vehement” acuzațiile Rusiei și lucrează pentru eliberarea lui. Departamentul de Stat al SUA este în contact cu Moscova în legătură cu detenția: „Vor trece câteva luni, am înțeles, până să aibă prima audiere”, a spus Elizabeth Whelan.

Zelenski  și Macron au discutat despre cooperarea în domeniul apărării

Preşedintele Emmanuel Macron, a discutat sâmbătă cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, înaintea vizitei pe care liderul de la Paris o va efectua în China.

Volodimir Zelenski a anunţat că a avut o conversație telefonică de aproximativ o oră cu Emmanuel Macron: „Am discutat despre cooperarea în materie de apărare între Ucraina şi Franţa. Ne-am concentrat pe noile acţiuni în sensul implementării formulei de pace. Ne-am coordonat acţiunile în cadrul evenimentelor internaţionale care urmează”, a afirmat președintele ucrainean.

Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că Rusia, care a decis să staționeze arme nucleare tactice în Belarus, ar putea, dacă este necesar, să pună și acolo rachete nucleare intercontinentale.

În acest context, Consiliul de Securitate al ONU se arată îngrijorat cu privire la anunțul Moscovei că va desfășura arme nucleare tactice în Belarus, dar membrul permanent al Consiliului, Rusia a rămas indiferentă.

Un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Un pachet de ajutor militar american de 2,6 miliarde de dolari care ar putea include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc și camioane cu combustibil pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei ar putea fi anunțat cât mai curând.

Fondul Monetar Internațional a declarat că a fost aprobat un program de împrumut pe patru ani de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării.

Decizia deschide calea pentru o plată imediată de aproximativ 2,7 miliarde de dolari către Kiev și impune Ucrainei să realizeze reforme ambițioase, în special în sectorul energetic, a precizat FMI.

Un videoclip  arată steagul negru Wagner în apropierea centrului din Bahmut

Luptătorii Wagner par să fi plantat steagul grupului lor în vârful unei clădiri înalte din apropierea centrului orașului ucrainean asediat Bahmut. Mai exact, un videoclip postat pe un canal Telegram afiliat grupului Wagner și geolocalizat de CNN arată un steag negru, semn distinctiv al companiei private de mercenari, deasupra clădirii din orașul Bahmut.

Context-cheie: Bătălia sângeroasă pentru orașul din est durează de luni de zile și a înregistrat pierderi grele de ambele părți. În acel timp, forțele ruse au înregistrat doar câștiguri lente. Clădirea cu steagul se află la doar câteva străzi la nord de cartierele centrale despre care se crede că sunt deja în mâinile Rusiei.