Proteste violente în Paris, după ce reforma pensiilor a fost aprobată. „Vom da foc la țară. La propriu”

Proteste violente în Paris, după ce reforma pensiilor a fost aprobată. „Vom da foc la țară. La propriu” Sursa foto: EPA/Mohammed Badra

Mii de oameni au ieșit în Place de la Concorde din Paris, vizavi de Parlamentul Franței. Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care a procedat Guvernul în ceea ce privește reforma pensiilor. Autoritățile s-au folosit de articolul 49.3 din Constituția franceză pentru a forța majorarea vârstei de pensionare.

Francezii au protestat zile în șir din cauza unui proiect de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani în mod gradual, până în 2030. Senatul francez a aprobat legea, în ciuda manifestațiilor. Pentru a forța adoptarea proiectului, Guvernul a invocat articolul 49.3 din Constituția franceză.

Joi seara, situația de degenerat pe străzile din Franța. Protestatarii au început să fie violenți, provocând forțele de ordine. Oamenii au dat foc baricadelor, iar mai mulți polițiști au fost răniți. Se scandează „Jos statul!”.

Poliția ar fi tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Place de la Concorde, după ce aceștia i-au atacat cu pietre. Majoritatea protestatarilor din Place de la Concorde au fost acum evacuați de către CRS – brigada antirevoltă a poliției franceze. Unii dintre ei refuză însă să plece.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proteste masive în Franța, din cauza reformei pensiilor

Francezii nemulțumiți de reforma potrivit căreia vârsta de pensionare va crește de la 62 la 64 de ani în mod gradual, până în 2030, au ieșit în stradă. Protestele lor nu au intimidat autoritățile, care astăzi au adoptat legea, invocând articolul 49.3 din Constituția franceză. Șiruri de polițiști cu scuturi și bastoane scoase au avansat spre piață, în timp ce alții au tras cu tunuri de apă după ce un foc a fost aprins în mijlocul pieței, relatează agenția de presă AFP.

În jurul orei 21:00, Place de la Concorde este izolată de poliție. Protestatarii s-au adunat lângă podul care duce la Adunarea Națională și au aprins câteva focuri de tabără. Aceștia erau zgomotoși, dar pașnici, fluturând steaguri și pancarte.

Protestatarii au susținut că decizia guvernului de a invoca 49:3 este „nedemocratică” și spun că aceasta este „picătura care a umplut paharul”.

„Vom da foc la țară… la propriu”

„Drumurile vor fi blocate, căile ferate vor fi blocate… Sper că în această seară nu vom asista la revolte, dar s-ar putea, din păcate, să vedem revolte”, spune unul dintre protestatari.