Creșterea Croației de la sfârșitul anului 2022. Doar România a avut o creștere mai puternică în regiune

Creșterea Croației de la sfârșitul anului 2022. Doar România a avut o creștere mai puternică în regiuneSursa foto: dreamstime

În conformitate cu așteptările noastre, economia croată a continuat să încetinească în ceea ce privește ratele anuale de creștere, care au scăzut la 4,0% în trimestrul al patrulea din 2022 față de aceeași perioadă din 2021 (conform datelor oficiale).

Datele ajustate sezonier au fost o surpriză plăcută, deoarece indică o uşoară creştere a economiei de 0,9% faţă de perioada iulie-septembrie (când s-a înregistrat o scădere reală de 0,5%). Rata anuală de creștere conform datelor ajustate sezonier a fost de 4,2%.

În conformitate cu așteptările, creșterea anuală în trimestrul patru al anului 2022 a fost larg răspândită, cu o creștere reală a tuturor componentelor PIB. O rată anuală de creștere de două cifre a fost înregistrată de exportul de bunuri și servicii (+14,2%), care poate fi legat în mod clar de redresarea continuă a principalilor parteneri comerciali externi ai Croației după pandemie și de rezultate excelente în turism. Cu toate acestea, contribuția pozitivă a activității de export a fost redusă considerabil de creșterea cu două cifre a importurilor de bunuri și servicii (14,6% în termeni reali).

În conformitate cu așteptările noastre, economia croată a continuat să încetinească în ratele anuale de creștere, care au scăzut la 4,0% în trimestrul al patrulea din 2022 față de aceeași perioadă din 2021 (conform datelor originale).

Datele ajustate sezonier au fost o surpriză pozitivă deoarece indică o uşoară creştere a economiei de 0,9% faţă de perioada iulie-septembrie (când s-a înregistrat o scădere reală de 0,5%). Rata anuală de creștere conform datelor ajustate sezonier a fost de 4,2%.

România, creștere importantă

În conformitate cu așteptările, creșterea anuală în trimestrul patru al anului 2022 a fost importantă, cu o creștere reală a tuturor componentelor PIB. O rată anuală de creștere de două cifre a fost înregistrată de exportul de bunuri și servicii (+14,2%), care poate fi legat în mod clar de redresarea continuă a principalilor parteneri comerciali externi ai Croației după pandemie și de rezultate excelente în turism. Cu toate acestea, contribuția pozitivă a activității de export a fost redusă considerabil de creșterea cu două cifre a importurilor de bunuri și servicii (14,6% în termeni reali).

Observată în comparație cu țările vecine, conform datelor Eurostat, în trimestrul IV, alături de România (+5% anual și 1,1% trimestrial), Croația este liderul creșterii (date ajustate sezonier). În alte țări vecine, creșterea a fost mai moderată, PIB-ul Bulgariei a crescut cu 2,1%, Slovenia cu 1,3%, Slovacia cu 1,2%, Ungaria cu 0,9%, Cehia cu 0,4% și Polonia cu 0,3%. La nivel trimestrial, dintre țările observate, Cehia, Ungaria și Polonia au înregistrat rate de creștere ușor negative în trimestrul IV 2022.

Conform metodei de producție, creșterea reală a valorii adăugate brute în perioada octombrie-decembrie 2022 față de aceeași perioadă din 2021 a fost de 3,1% (date originale). Creșterea TVA-ului trimestrial în trimestrul IV 2022 a fost influențată de o creștere semnificativă a valorii adăugate reale în activitățile de comerț cu ridicata și cu amănuntul, transport și depozitare, precum și activități de furnizare de cazare și pregătire și deservire a alimentelor cu o creștere anuală de 6,3. %. Declinul industriei trebuie atenționat, întrucât industria prelucrătoare, în conformitate cu așteptările, a înregistrat o scădere reală a valorii adăugate brute de 3% anual.

La nivelul întregului an 2022, PIB-ul este mai mare în termeni reali cu 6,3%.

Accentul se îndreaptă către provocatorul 2023, ale cărui previziuni au fost deja revizuite în scădere de mai multe ori, reflectând nivelul ridicat de incertitudine și incertitudine, în special legate de mediul extern. Deși indicatorii-cheie de pe piețele dezvoltate indică încet perspective mai favorabile, este încă prea devreme să vorbim despre o tranziție rapidă și ușoară de la stagnare și o posibilă recesiune ușoară la o creștere economică durabilă și stabilă.

O încetinire a tuturor componentelor produsului intern brut în 2023, în special cea mai mare - consumul personal, este destul de probabilă din cauza inflației ridicate (percepute). Și în timp ce investițiile din sectorul privat sunt împovărate de un nivel ridicat de incertitudine și de o creștere probabilă a costurilor îndatorării, creșterea investițiilor (publice) finanțate din fonduri europene ar trebui să atenueze tendințele nefavorabile, potrivit seebiz.eu

Intrarea în zona euro și Schengen ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra schimbului de bunuri și servicii, reducând consecințele negative ale scăderii cererii externe. Proximitatea și percepția unei destinații sigure precum și îmbunătățirea ofertei favorizează așteptări moderat pozitive în ceea ce privește sezonul turistic din acest an. Pe de altă parte, statisticile confirmă și creșterea peste medie a prețurilor pe segmentul hotelurilor și restaurantelor, indicând o scădere a competitivității prețurilor, care nu trebuie să aibă un impact negativ dacă calitatea ofertei se îmbunătățește.

Prin urmare, credem că așteptările noastre de creștere economică la o rată de 1,2% pentru întregul an 2023 sunt expuse unor riscuri ușor pozitive.

 

(Traducerea Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News