Cresc indemnizațiile primarilor. Sesizarea USR, respinsă de Curtea Constituțională

Cresc indemnizațiile primarilor. Sesizarea USR, respinsă de Curtea ConstituționalăSursa foto: Arhiva EVZ

Marți, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea făcută de USR cu privire la legea de majorare a indemnizațiilor primarilor și șefilor de consilii județene. Proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Indemnizațiile primarilor cresc. Sesizarea USR cu privire la legea de majorare a indemnizațiilor primarilor și șefilor de consilii județene a fost respinsă de Curtea Constituțională a României (CCR). Potrivit legii propuse de coaliţia PSD - PNL - UDMR, indemnizațiile se vor majora cu până la 2.000 de lei.

USR a făcut sesizare cu privire la Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Nu doar membrii USR au semnat sesizarea, ci și deputații din Forţa Dreptei. Potrivit unui comunicat emis de reprezentanții partidului Uniunea Salvaţi România, sesizarea nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment.

În sesizarea celor de la USR făcută la Curtea Constituțională, se menționează faptul că legea indică sursa de finanțare, așa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituție. În sesizare este menționată și încălcarea prevederilor constituționale referitoare la desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condițiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Indemnizațiile primarilor vor fi majorate

După decizia CCR de respingere a sesizării făcute de USR, legea majorărilor va ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prevede majorări importante pentru primari. După aprobare, salariile vor crește astfel:

  • Salariul primarului general al Capitalei ar urma să crească de la 20.800 lei la 23.000 lei (salariul net de la 12.168 lei la 13.455 lei).
  • Salariul unui primar municipiu reședință de județ ar crește de la 18.720 lei la 20.700 lei (salariul net de la 10.951 lei la 12.109 lei).
  • Un primar comună ar avea un salariu majorat de la 12.480 lei la 13.800 lei (salariul net de la 7.301 lei la 8.073 lei).