Voucherele sociale se vor putea folosi și pentru medicamente. De când intră modificarea în vigoare

Voucherele sociale se vor putea folosi și pentru medicamente. De când intră modificarea în vigoare

Dacă până acum, regulile care se referă la voucherele sociale erua foarte clare, cardurile fiind blocate automat, dacă beneficiarul ajutorului cumpăra alcool sau țigări, autoritățile vor permite o mică derogare.

Cu banii încasați pe voucherul social, beneficiarul își va putea cumpăra și medicamente, pe lângă alimente sau alte bunuri de strictă necesitate. În prezent, cu acest card social nu se pot cumpăra țigări și alcool.

În acest sens, în Parlamentul României a fost depus un proiect de lege care va aproba această derogare de la lege. Achiziționarea de medicamente se va putea face abia după ce legea va fi aprobată de cele două camere ale Parlamentului, respectiv Senatul și Camera Deputaților, și va fi contrasemnată de președintele României.

Pensionarii cu venituri mici au cerut modificarea legii

În expunerea de motive a legii, parlamentarii care au ințiat modificarea legislativă arată că persoanele cu venituri mici, care primesc acest card social, să poată avea acces mai repede la medicamente.

Parlamentarii mai spun că au recurs la acest demers legislativ, după ce pe mailurile lor au sosit foarte multe propuneri în acest sens, făcute de de persoanele care beneficiază de aceste ajutoare sociale.

Dacă legea va trece, atunci, beneficiarul va putea merge la farmacie cu acest card social, ca la orice alt magazin alimentar, și va putea achita în tot, sau în parte, medicamentele prescrise pe rețetă de medicii de familie sau de specialiști.

În noua modificare legislativă, se face distincție clară între medicamentele prescrise pe rețetă, și cele administrate din proprie inițiativă. Acestea din urmă, nu vor putea fi plătite cu cardul social, farmacistul fiind obligat să solicite rețeta medicală, persoanei care dorește să achite medicamentele, în acest mod.

Au fost emise două milioane de carduri sociale

Până în prezent, peste două milioane de români beneficiază de aceste carduri sociale.

Legea prevede că acest card social este alimentat, la fiecare 60 de zile cu suma de 250 de lei. Cu acești bani, beneficiarii nu pot cumpăra decât anumite tipuri de produse.

Cine sunt beneficiarii acestor drepturi:

- pensionarilor înscriși în sistemul public de pensii și cei aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei; - persoanelor încadrate în gradul de handicap grav, accentuat sau mediu, care au venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 de lei; - familiilor cu cel puţin 2 copii aflați în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei; - familiilor monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei; - familiilor care au dreptul la ajutorul social, în conformitate cu Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; - persoanelor fără adăpost, aşa cum sunt definite în prevederile legale în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News