Ion Iliescu, mesaj la moartea lui Răzvan Theodorescu. „Nu greşesc dacă spun că ne ştiam de o viaţă”
- Simona Suciu
- 6 februarie 2023, 20:19
Fostul președinte a postat un mesaj pe blogul personal în care îi aduce un ultim omagiu unuia dintre cei mai buni prieteni. Ion Iliescu spune că România este acum mai săracă după moartea academicianului Răzvan Theodorescu.
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, bun prieten cu Răzvan Theodorescu spune că academicianul a avut o contribuție uriașă în viața culturală din România.
„Am aflat cu imensă durere despre dispariţia academicianului Răzvan Theodorescu. L-am cunoscut de când era student, aşadar, nu greşesc dacă spun că ne ştiam de o viaţă.
Viaţa lui a fost încercată: şi-a hrănit vocaţia de profesor şi de cercetător când uşile universităţii i-au fost închise, iar mai târziu a devenit nu doar unul dintre cei mai buni istorici ai artei şi civilizaţiei României ultimului secol, dar şi un profesor extraordinar, un rector formidabil, un preşedinte cu viziune al Radioteleviziunii Române, un ministru al Culturii care a dat excelenţă acestei funcţii, un academician a cărui operă va fi imposibil de egalat şi un vicepreşedinte al Academiei Române care a ştiut să modernizeze această instituţie.
Însă, printre toate aceste roluri publice, Răzvan Theodorescu a rămas un om liber. Şi tocmai această libertate a făcut ca prietenia dintre noi să fie una adevărată", a scris Ion Iliescu, pe blogul personal.
Prietenie adevărată
Ion Iliescu a transmis condoleanțe familiei îndoliate și i-a adus un ultim omagiu prietenului său de-o viață. „Îi mulţumesc că, într-o ţară în care a fi 'omul lui Iliescu' a fost, mai ales în ultimii ani, eticheta unui stigmat, Răzvan Theodorescu nu s-a dezis niciodată de această legătură, ba, dimpotrivă, a afirmat-o cu onoare şi a transformat-o în ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de nobleţe.
A făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii şi poate aceasta a fost printre cele mai grele misiuni pe care şi le-a asumat lucid, nu doar altruist. Transmit condoleanţele mele familiei, iar Ilincăi, fiicei sale, îi doresc putere şi alinare; pierderea ei este şi pierderea României, una care speram să întârzie oricât de mult", a mai scris fostul președinte al României.
Doctor în istorie
Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, a încetat din viață, astăzi, 6 ianuarie, la vârsta de 84 de ani. A fost internat la Spitalul Floreasca, iar medicii nu au mai putut să facă nimic pentru a-l salva.
S-a născut la 22 mai 1939, la București. A fost doctor în istorie, profesor universitar și membru al Academiei Române din 1997. A publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate.
A fost director general al Televiziunii Române (1990-1992) și ministru al Culturii în Guvernul Adrian Nastase (2000-2004). A fost senator PSD în perioada 2000-2008. A candidat pentru al treilea mandat de senator, în sectorul 1 al Capitalei, dar nu a reușit să intre din nou în Parlament. La 14 decembrie 2004, a fost numit în funcția de membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.