O pensionară a fost amendată cu 2.000 de lei după ce a sunat la 112. Urgența pe care a anunțat-o bătrâna
- Andra Puiu
- 23 ianuarie 2023, 16:47
O pensionară în vârstă de 70 de ani, din Brăila, a sunat la 112 după o descoperire făcută într-o ghenă din oraș. Femeia a primit o amendă de 2.000 de lei pentru că a sunat la serviciul de urgență.
Pensionara în vârstă de 70 de ani a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ). Ea a cerut să fie anulată amenda de 2.000 de lei pe care a primit-o pentru că ar fi sunat la numărul de urgență 112 fără să aibă un motiv justificat. Un proces a fost deschis la Judecătoria Brăila, iar pensionara a explicat că a găsit cinci pui de pisică abandonați într-un tomberan și că nu a știut ce poate face în cazul animalelor.
IPJ Brăila a cerut să fie menținută sancțiunea în cazul bătrânei. „Procesul-verbal a fost emis ca urmare a faptului că a apelat (n.r. femeia) nejustificat la 112. Procesul-verbal a fost întocmit conform dispoziţiilor art. 16 şi art. 17 din O.G. nr. 2/2001, iar sub aspectul temeiniciei fapta a fost descrisă în amănunt”, se precizează în întâmpinarea care a fost depusă la dosar de instituția județeană.
Ce a decis instanța în cazul pensionarei
Instanța a decis că motivul pentru care pensionara a decis să apeleze la 112 nu face parte din categoria motivelor justificate. „Acest număr unic trebuie să fie utilizat doar în măsura în care există un risc direct pentru viaţa, integritatea ori proprietatea petentei. În cauză, așa cum reiese și din înregistrările video, nu se poate reţine că a existat un asemenea risc, astfel încât să justifice apelarea numărului de urgenţă”.
Judecătoria Brăila a mai transmis că existau alte modalități prin care pensionara putea informa autoritățile în legătură cu pisicile care se aflau la gunoi. Bătrâna se putea îndrepta către o secție de poliție pentru a spune ce a găsit. În sentița instanței se concluzionează că „petenta a sunat la 112 fără a avea vreun motiv justificat”. În ceea ce privește amenda, sancțiuea a fost anulată. Judecătorul a decis că este suficient un avertisment.
„Sancțiunile juridice constituie nu mijloace de răzbunare a societății, ci de prevenire a săvârșirii faptelor ilicite și de educare a persoanelor vinovate. Având în vedere vârsta petentei, respectiv aproximativ 70 de ani, instanţa apreciază că este suficientă aplicarea unui avertisment coroborat cu faptul că petenta a trecut printr-un proces, pentru a-și corija conduita”, se mai precizează în decizia instanței, potrivit Ziare.com.