Cel mai mare cutremur din istoria omenirii: 9,5 grade pe scara Richter. Tsunami în Hawaii şi Japonia
- Antonia Hendrik
- 29 ianuarie 2023, 13:56
Cutremurul, cel mai mare din istoria omenirii, a provocat multe distrugeri. La nici douăsprezece ore după ce a încetat, un tsunami s-a declanșat în Hawaii, iar douăsprezece ore mai târziu, un alt tsunami a lovit Japonia.
Ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Marele Cutremur din Chile a dezvăluit ceva nou despre planetă - că lumea însăși poate vibra ca o coardă de chitară. Este vorba despre cutremurul din Chile, 22 mai 1960, care a fost culcat la pământ de cel mai puternic seism înregistrat vreodată: 9,5 grade Richter.
Când s-a terminat, seismologii și-au dat seama că acest cutremur le-a oferit o fereastră către structura Pământului. Natura dăduse planetei ceva asemănător unei ecografii. Oamenii de știință cred că un cutremur la fel de mare ca Marele Cutremur din Chile ar putea avea loc pe o serie de falii - inclusiv una de-a lungul coastei de nord-vest a SUA.
Un val de 25 de metri înălțime a măturat oraşul Hilo din Hawaii
Pe 22 mai 1960, oraşul Valdivia din Chile a fost aproape distrus de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în lume: 9,5 grade pe scara Richter. Au murit atunci 6000 de oameni şi cifrele distrugerii au fost relativ mici datorită epicentrului situat într-o zonă mai puţin locuită, precum şi pregătirii populaţiei pentru astfel de situaţii.
De la coastă a pornit un val de 25 de metri înălţime, care a măturat apoi oraşul Hilo din Hawaii. Se spune că acel cutremur a echivalat cu 178 de miliarde de tone de TNT.
În ziua precedentă, 21.05.1960 un cutremur de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit peninsula Arauco, afectând multe case şi distrugând clădiri istorice din oraşe precum Concepcion, Coronel, Lota şi Arauco.
Mai multe sute de oameni au fost ucişi în somn, sub dărămăturile propriei locuinţe. Guvernul s-a temut de o situaţie chiar şi mai gravă. Totuşi, numărul victimelor nu a fost atât de mare cât ar fi putut să fie, oamenii reuşind să iasă din case când au simţit primele mişcări. Acest cutremur a fost un simplu avertisment.
Seismologii, şocaţi de ceea ce indicau echipamentele
În ziua următoare, un seism mult mai puternic avea să devasteze regiunea Valdivia. În ziua de 22.05.1960, la ora 2:55 p.m., seismologilor nu le venea să creadă cea ce indicau echipamentele de detecţie: 9,5 grade pe scara Richter.
Dintre toate cutremurele cunoscute, acesta a fost cel mai intens, cel care a eliberat cea mai mare energie, dar, din fericire, nu şi cel care a produs cele mai multe victime.
Epicentrul cutremurului a fost la aproape 60 km sub fundul Oceanului Pacific şi la mai mult de 100 km distanţă de coastă. Zguduitura a durat zece minute. Datorită acestei durate, oamenii au avut timp să iasă pe străzi şi în pieţe, încercând să se pună la adăpost de ameninţarea acoperişurilor, gata să se prabuşească în orice moment. Altfel, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, scrie point.md.