Guvernul grec caută o soluție politică și juridică pentru a împiedica ascensiunea unui nou partid de extremă-dreaptă

Guvernul grec caută o soluție politică și juridică pentru a împiedica ascensiunea unui nou partid de extremă-dreaptă Sursa: Wikipedia

Găsirea unui impediment legal care să interzică participarea la alegeri a partidului lui Ilias Kasidiaris (fost lider al Zorilor de Aur, aflat în prezent în închisoare alături de ceilalți membri ai conducerii partidului de extremă-dreaptă ce a fost declarat de justiția greacă drept organizație criminală după comiterea mai multor acțiuni violente, inclusiv asasinarea unui rapper antifascist n.trad.) se dovedește a fi mult mai dificilă decât simpla condamnare politică a noului partid denumit Grecii pentru Patrie.

Ministrul de stat Giorgos Gerapetritis a început o serie de discuții informale cu personalități din lumea juridică, dar și cu o serie de reprezentanți ai partidelor politice. Deși aceste discuții sunt încă într-un stadiu foarte incipient, este evident că, dacă nu va există un consens politic larg, nu va putea fi promovată nicio inițiativă legislativă pentru interzicerea unui astfel de partid.

În sondajele de opinie din ultima perioadă, Grecii pentru Patrie apar foarte aproape de pragul de 3% care le va permite să intre în Parlament. Kasidiaris are un canal de YouTube cu 120.000 de abonați (în urmă cu o lună erau 116.000), pe care postează videoclipuri, dă interviuri și face analize cu privire la toate temele de actualitate, potrivit tovima.gr.

Adesea, ca șef al unui „partid național”, vorbește despre acțiunile provocatoare ale Turciei și despre modul în care, în opinia sa, acestea sunt abordate inadecvat de sistemul politic. Cu cunoscutul său stil obraznic, înjură și provoacă partidele și mass-media, își bate joc și arată dispreț față de justiție, chiar și în sălile de judecată unde este judecat. Și toate acestea în timp ce ispășește o pedeapsă de 13 ani și 6 luni de închisoare pentru conducerea unei organizații criminale, Zorii de Aur, al cărei succesor se prezintă a fi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Activitate în închisoare

Închisoarea, în mod surprinzător, nu este un impediment în activitatea lui Kasidiaris. În ciuda impunerii controlului asupra comunicărilor sale începând cu octombrie 2021, acordă interviuri telefonice, coordonează activitatea partidului său, vorbește la adunările adepților săi. În ultimul timp, prin canalul său de YouTube vinde „Jurnal de închisoare,  2023 - Anul Victoriei”. În 2023, partidul său „se va interpune în sistemul politic al corupției”, potrivit profețiilor lui. De asemenea, a pus în vânzare tricoul și drapelul partidului său și își extinde grupul de comunicare pe care l-a construit pe Viber.

Dintre toate partidele de extremă dreapta, „Grecii pentru Patrie” au cel mai mare potențial, deși procentul lor fluctuează și nu este consolidat, așa că este greu de prevăzut care va fi puterea lor reală la urne.

Este cel mai organizat pol pentru votul anti-sistem și, așa cum s-a întâmplat și cu Zorii de Aur, alegătorii lor fie nu răspund la sondaje, fie declară că vor vota un alt partid. De aceea și există îngrijorare. Cu toate acestea interzicerea unui partid este o sabie cu două tăișuri, deoarece o poate transforma într-un precedent cu putere de simbol, dar, chiar și dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, o astfel de prevedere, fără o elaborare atentă, probabil că nu va fi viabilă din punct de vedere constituțional.

Restricțiile și un personaj cu același nume

Guvernul grec a depus anul trecut un pachet de prevederi, care au fost votate de aproape toate partidele. În cadrul acestora există prevederea de a nu permite persoanelor care au fost condamnate să participe la echipa de conducere a unui partid. Dar acest lucru nu este suficient, deoarece Kasidiaris poate numi o marionetă ca șef al partidului său, iar el să tragă sforile din închisoare. Ba chiar unii au identificat în cercul său apropiat un văr al acestuia, cu același nume Ilias Kasidiaris, care nu are condamnări sau alte restricții de eligibilitate.

În plus, conform sistemului penal grecesc, fără o condamnare definitivă, nimeni nu poate fi privat de drepturile electorale. Dar chiar și cu o condamnare definitivă, o asemenea pedeapsă nu poate fi impusă automat. Trebuie modificată legislația electorală, întrucât privarea de drepturi civile nu mai este prevăzută ca pedeapsă accesorie.

Conștient de aceste dificultăți, guvernul nu vrea să aibă de unul singur inițiativa interzicerii „Grecilor pentru Patrie”, fără acordul celorlalte partide, un acord pe care însă nu-l va obține ușor. Pe lângă dificultățile constituționale și complexitatea problemei – încă de la adoptarea Constituției în 1975, interzicerea unui partid a fost respinsă în mod expres, fiind încă proaspată la acea vreme amintirea problemelor legate de Partidul Comunist Grec (KKE) – există și complicații politice.

Cum si-ar putea pierde partidul de guvernământ majoritatea absolută?

Intrarea unui al șaptelea partid în Parlament limitează șansele obținerii majorității absolute de către partidul de guvernământ, Noua Democrație. Guvernul are toate motivele să nu-și dorească o astfel de evoluție, iar principalul partid de opoziție, Stânga Radicală (SYRIZA) nu are niciun motiv să îi facă situația mai ușoară. În contextul preelectoral extrem de polarizat existent în Grecia, se consideră ca fiind foarte dificil să se ajungă la un consens, chiar și pentru o problemă de acest fel. (Rador)