Vești importante pentru românii care vor să iasă la pensie. Legea urmează să fie schimbată în curând
- Iulia Moraru
- 31 decembrie 2022, 17:58
O veșnică problemă a celor care vor să iasă la pensie e pe cale să fie rezolvată. Dacă o propunere legislativă ar deveni lege, s-ar crea un sistem în care orice inechitate din sistem va dispărea, iar viitorii pensionari vor scăpa de bătăi de cap în plus.
O problemă des întâlnită este a celor care vor să-și reconstituie vechimea la pensionare, iar potrivit unei propuneri legislative aceasta ar putea fi soluționată în viitorul apropiat. Astfel, în locul tarifelor aleatorii, practicate de firmele de arhivare, Guvernul ar urma să introducă anumite limite tarifare.
Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 – Codul muncii, prezentată în august 2021 de Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii și actual deputat. Noile modificări au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, însă au fost eliminate unele dintre prevederile inițiale.
Sistemul de ieșire la pensie va fi modificat
Prin propunerea legislativă se prevede o limitare a tarifelor stabilite de firmele autorizate să presteze servicii de arhivare. Potrivit legislației, deși nu se vor indica niște limite exacte, tarife maximale vor fi stabilite, anual, de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Măsura vine în contextul în care sute de salariați se plâng de costurile mari percepute de firmele specializate în servicii de arhivare și de faptul că pentru a-și reconstitui vechimea în muncă sunt nevoiți să scoată bani buni din buzunar.
Potrivit Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, în cazul falimentului unei societăți, „documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale ale cetățenilor, se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice”.
Prin urmare, prin noile modificări, dacă acestea vor fi adoptate, se vrea obligarea celor care predau documentele spre arhivare să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare sau radierea din registrul comerțului.
O altă prevedere susține că cei are dețin documentele vor putea fi obligați să elibereze, în cel mult 60 de zile calendaristice, la cererea celor interesați, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, informează avocatnet.ro.