Exclusiv. Adevărul după 33 de ani. Au fost trădători de țară cei care au făcut Revoluția? Colonelul Ioan Burdulea: „Toți au fost, nu există nici cea mai mică rezervă”

Exclusiv. Adevărul după 33 de ani. Au fost trădători de țară cei care au făcut Revoluția? Colonelul Ioan Burdulea: „Toți au fost, nu există nici cea mai mică rezervă”Sursa: Arhiva EVZ

Colonelul Ioan Burdulea a povestit unele dintre cele mai marcante momente din viața sa, din perioadă căderii comunismului. Acesta a explicat de ce nu a tras niciodată în populație în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Fiind ofițer de informații în cadrul unității anti-KGB, colonelul în rezervă Ioan Burdulea a scos de la naftalină amintirile despre trădătorii care au ajuns în fruntea statului în urma înlăturării lui Nicolae Ceaușescu. Colonelul a răspuns la întrebările care ne macină de mai bine de 30 de ani. A fost revoluție sau lovitură de stat? Cum a ajuns Iliescu la putere și de ce?

„A existat o revoltă populară, cine nu recunoaște așa ceva e un nemernic. Dar revoluție, îmi pare rău, am citit foarte mult. La admiterea la Școala de ofițeri din ’66 unul dintre subiecte a fost revoluțiile sociale. A fost și revolta stârnită, a existat și element străin care s-a implicat în străinătate, dar și niște teroriști. Teroriștii au existat numai în imaginația unora. Adevărații teroriști, care au existat, nu au putut fi identificați pentru că au dispărut. Probabil că fac parte din cei 15.000 de sovietici care au pătruns în perioada respectivă în România, în zilele premergătoare.

Poate fac parte din cei veniți din Ungaria care au făcut perioade de instruirea în cazărmi din Ungaria. Nu a fost prins niciunul nu pentru că nu s-au putut fi prinși, ci că nu s-a vrut. Nu s-a vrut de către Nicolae Militaru, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, de către Silviu Brucan care el a fost creierul, nu Iliescu, care a fost profitorul. A fost pregătit de ruși de ani de zile să-i ia locul lui Ceaușescu” a spus fostul ofițer de informații.

„Cine îi făcea propaganda aia la România Liberă? Americanii? Nu, i-o făceau sovieticii”

„Auzeam câte o informație la România Liberă despre «o persoană luminată, care ar putea conduce România mult mai bine, Ion Iliescu». Cine îi făcea propaganda aia la România Liberă? Americanii? Nu, i-o făceau sovieticii. Dar așa este în războiul de propagandă, nu se vede niciodată autorul principal și cel interesat, se vede doar cel care efectuează operațiunea.

Pe 31 decembrie generalul Iulian Vlad cu un plan de identificare a teroriștilor în baza unei discuții avute cu Nicolae Militaru cu o zi înainte a stabilit să se întâlnească la Ministerul Apărării Naționale unde să prezinte planul și să treacă efectiv la măsuri de identificare a teoriștilor. Nu era un lucru de nerealizat, fosta Securitate avea o bază informativă destul de eficientă. În realitate, după ce a avut loc discuția, Militaru a părăsit discuția, iar când a ieșit din cabinetul respectiv pe Iulian Vlad l-a așteptat generalul Hortopan cu 10 militari înarmați care i-au spus că-l arestează.

„Justiția militară a fost total subordonată emanaților”

A fost și o scenă penibilă: Hortopan a vrut să-l percheziționeze pe Iulian Vlad, iar el, un om cu totul deosebit, a avut bunul simț să-i spună: „Dl. General, vă înjosiți percheziționându-mă dvs., lăsați-l pe dl. Locotenent să facă așa ceva”. Hortopan și-a dat seama că a încercat să sară peste cal când a încercat să percheziționeze un General Colonel, Hortopan care era general Maior.

L-a percheziționat locotenentul colonel, l-a arestat și l-au dus între soldați, cu baioneta la armă. Așa ceva nu se face în situații de acest gen. A fost judecat de o instanță militară care nu avea nimic de-a face cu dreptatea. Justiția militară a fost total subordonată emanaților și l-au condamnat la o pedeapsă de peste patru ani de închisoare pe care a executat-o generalul în condiții deosebit de dificile.

Sunt trădători de țară cei care au făcut revoluția?

Toți au fost: Nicolae Militaru, nu există nici cea mai mică rezervă, a fost prins în flagrant când dădea informații Uniunii Sovietice, dar Ceaușescu ca să nu strice relațiile l-a trimis la canal. Serviciile de informații sovietice au acordat atenție deosebită armatei, de unde au reușit să-și recruteze oameni.

Vasile Ionel, pe care Iliescu l-a numit șeful Marelui Stat Major, l-a avut și consilier după un timp. Ideile erau de la Moscova, ideile sale au manifestat o docilitate deosebită. Să nu ai pic de orgoliu și mândrie, să ții la demnitatea poporului tău, să ajungi o slugă de doi bani numai din dorința bolnavă de a rămâne la putere?”, a spus Ioan Burdulea la emiziunea EVZPlay, găzduită de Robert Turcescu.